x

U Austriji od 1. novembra zabranjeno pušenje u restoranima i kafićima, zakon važi i za konzumiranja popularnih nargila!

Zvanično je određeno: u Austriji je po restoranima i zatvorenim ugostiteljskim objektima zabranjeno pušenje, a to važi kako za konzumiranje cigareta, tako i popularnih šiša. Zakon stupa na snagu od 1. novembra, a izuzetak su ljetne bešte i slično. Zakon je izglasan u utorak poslijepodne.

Austrijski parlament nakon duge i emotivne rasprave, usvojio je odluku o zabrani pušenja u svim ugostiteljskim i objektima u kojima se konzumira hrana, a na snagu će stupiti od 1. novembra.

Zabrana važi i za fešte koje organizuju klubovi, koji su ranije bili izuzeti od zabrane, a pušenje biće dozvoljeno samo u baštama kafića i sličnim prostorima, na otvorenom.

Ne zabranjuje se samo pušenje "klasičnih cigareta i cigara, odnosno lula", već zabrana važi i za pušenje šiše, kao i elektronskih cigareta.


Zakon jasno kaže da se pušenje zabranjuje na svim javnim mjestima gdje se proizvodi, konzumira jelo i piće, a u to spadaju i razne žurke, školske ustanove, i sva druga mjesta.

Dolaskom na vlast FPO, u koaliciji koju je vodila Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca samo na kratko je obradovala pušače, jer je ta vlada odbacila primjenu ranije usvojene zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima.

Naime, ranija zabrana tražila je od lokala da imaju pušački i nepušački prostor, u šta su ugostitelji uložili velike pare.

Vlada OVP-FPO ukinula je potpuno zabranu, ali padom te vlada krajem maja, palo je i protivljenje zabrani pušenja, pa pušačima od 1. novembra predstoji teško vrijeme, ako žele da i dalje pušiti.

.

.

.

.

.

.

.

.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.