x

KRAJ PANDEMIJE

U BiH još nije potvrđen novi soj koronavirusa arkturus

Noseći dodatne šiljaste mutacije, dodaju iz Zavoda, varijanta arkturus smatra se prenosivijom i otpornijom na imunitet od svojih prethodnika


FENA

Novi soj koronavirusa arkturus, koji je prijavljen u 33 zemlje, još nije potvrđen u Bosni i Hercegovini, rečeno je Feni iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

"Od 17. aprila 2023. varijanta XBB.1.16 prijavljena je u 33 zemlje, većina u Indiji, a također i u SAD, Singapuru, Australiji, Kanadi, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu, nedavno u Sloveniji. U Bosni i Hercegovini prema dostupnim podacima nije potvrđen XBB.1.16., ali za očekivati je širenje Evropom", kazali su iz Zavoda.

Nova varijanta

Rekli su i kako je podvarijantu omikrona XBB.1.16, također poznatu kao "arkturus", Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 22. marta klasificirala kao novu varijantu pod nadzorom nakon što je otkriveno da se brzo širi u mnogim dijelovima svijeta.

Noseći dodatne šiljaste mutacije, dodaju iz Zavoda, varijanta arkturus smatra se prenosivijom i otpornijom na imunitet od svojih prethodnika. No, s druge strane, ograničeni podaci ne pokazuju bitnu razliku u odnosu na druge varijante kada je riječ o putu infekcije, načinu prijenosa i kliničkim manifestacijama.

Kada je riječ o simptomima arkturusa, oni se ne razlikuju mnogo od prethodnih sojeva, bolest uglavnom ostaje blaga, a u slučaju ranjive populacije poput djece i starijih osoba, može izazvati malo drugačije simptome.

Curenje iz nosa

Kako kažu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, neki od uobičajenih simptoma kod odraslih uključuju povišenu temperaturu, grlobolju, curenje iz nosa, kašalj, mialgiju, umor i proljev.

Simptomi varijante XBB.1.16 prijavljeni kod djece su visoka temperatura, kašalj i negnojni konjunktivitis koji svrbi, pojašnjavaju dodatno iz Zavoda i napominju kako se većina djece uz simptomatsko liječenje vrlo dobro oporavlja.

Kad je riječ o prevenciji, ona ostaje ista uz naglasak na revakcinaciji rizičnih grupa dostupnim vakcinama protiv kovida-19.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.