x

strah od poplava

U Bihaću i Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće, najavljen plimni val!

 U Bihaću i Bosanskoj Krupi od večeras je proglašeno stanje prirodne nesreće, što je potvrđeno nakon sjednica gradskih štabova civilne zaštite. 

Prethodno je takva odluka donesena i u Sanskom Mostu, što ilustrira ozbiljnost trenutne situacije u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Obilne padavine prouzrokovale su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.


Foto: Grad Bihać

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i članovi Službe civilne zaštite potvrdili su kako je samo u ovom gradu poplavljeno oko 200 objekata u deset gradskih naselja, ali i veliki broj poljoprivrednih dobara. Putna komunikacija prema naselju Klisi i dalje je prekinuta, tako da mještanima ovog naselja hranu i vodu za piće dostavljaju timovi za spašavanje na vodi i pod vodom.


Izlijevanje vode na cestu trenutno onemogućava i odvijanje saobraćaja na putnoj komunikaciji Bihać – Srbljani.

Vrlo ozbiljna situacija je i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, s tim da se u bosanskokrupskoj općini tek večeras očekuje kulminacija rasta vodostaja rijeke Une.


U Bihaću danas boravi i direktor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sejad Delić, koji je upozorio na najavljeni večerašnji plimni val na području Bosanske Krupe, istakavši da je prognoza kako će Una u tom rejonu u večernjim satima rasti i za tridesetak centimetara.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.