x

U Francuskoj zabilježen pad broja umrlih, sve manje i pacijenata na intenzivnoj njezi!

U Francuskoj je danas zabilježeno 635 novih smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, što je manje u odnosu na jučer kada je u jednom danu bilo 987 preminulih.

France24 piše da je ohrabrujući podatak i to što već treći dan zaredom smanjen broj pacijenata na jedinicama intenzivne njege. Današnji smrtni slučajevi su potvrđeni u bolnicama (353) i staračkim domovima (290) i sada ukupan broj preminulih u Francuskoj iznosi 13.832, a zaražene su 129.654 osobe.


Jerome Salomon ministar zdravstva Francuske je istakao da se broj pacijenata na jedinicama intenzivne njege smanjio već treći dan zaredom i to bi u brojkama bilo tako da je u subotu 121 pacijent manje na ovim odjeljenjima, što je veliki pomak ako se u obzir uzme to da je u četvrtak bilo manje 62 pacijenta, a u petak 82.


"Trenutno se na jedinicama intenzivne njege nalazi 6.883 pacijenta što je pad u odnosu na 7.004 prethodnog dana. Čini se da je dostignut vrhunac pandemije, ali i dalje je ona veoma aktivna. Neophodno je da budemo i dalje oprezni, mobilizirani i odgovorni. Iako je sada lijepo i sunčano vrijeme i teška srca govorim, ali zaista bi bilo najbolje da ostanete u svojim kućama jer je to najbolji način da se spase životi svih nas", poručio je Salomon.

Francuska je u potpunoj blokadi od 17. marta kako bi se usporilo širenje epidemije. Dozvoljena su samo nužna putovanja koja moraju biti opravdana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi se u ponedjeljak po treći put obratiti naciji tokom krize. Očekuje se da će najaviti da se zabrana produžava.



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.