x

U Grčku bez testa na koronu: Grčki ministar turizma najavio da testiranje od 1. jula možda neće biti obavezno!

Mnogi građani Srbije, iako željni mora, već su odustali od ljetovanja zbog previsokih cijena testiranja na koronu, koje bi odmor četvoročlane porodice mogle da poskupi i za oko 1.000 eura. Međutim, izjava grčkog ministra turizma Harisa Teoharisa da od 1. jula testiranje možda neće ni biti obavezno ponovo je probudila nadu, a sa ovim stavom su saglasni i domaći stručnjaci!

- Ideja je da se izvrši inspekcija u zemlji odlaska, tako da se ljudi koji su već u avionu osjećaju sigurno i znaju da su drugi putnici negativni na virus korona. Zasad je naša zamisao da svi budu testirani kako bi mogli da se odmore i ne pitaju se uvijek na plaži da li je neko pored njih zaražen.

Ipak, 1. juli je daleko, tako da bi pravila mogla da budu potpuno izmijenjena do tada, a testiranje možda neće ni biti obavezno - rekao je grčki ministar turizma Haris Teoharis.


Mogućnost da testiranje neće ni biti neophodno nije isključio ni Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj, koji je rekao da će tek biti riječi o tome da li je test neophodan.

- Mjere još nisu do kraja definisane. Koliko smo u Atini razumjeli, sve mjere biće ostavljene za bilateralno sporazumijevanje između zemalja. Očekuje se da će ove nedjelje biti obavljeni razgovori na svim nivoima i da će se naći rješenje za sve zemlje Balkana - istakao je Spasojević.


Krizni štab preporučio je Vladi Srbije da se od 1. juna u potpunosti otvore granice za četiri zemlje u okruženju - Crnu Goru, BiH, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. A ukoliko bi to bilo dogovoreno, postoji mogućnost da, pored Grčke, testovi ne bi bili neophodni ni za Sjevernu Makedoniju, što znači da bi drumski saobraćaj od Srbije do Grčke bio prohodan, ali ostaje da se vidi da li će se mijenjati propisi za ulazak u Srbiju.

- Realno je očekivati da Grčka ukine obavezu testiranja za ulazak u zemlju. To je zemlja u kojoj se 20 odsto BDP oslanja na turizam, a posjeti je 30 miliona ljudi.

S druge strane, broj zaraženih širom Evrope opada, a tome će još doprinijeti toplo vrijeme, pa se može očekivati da do 1. jula procenat zaraženih bude minimalan, što bi putovanje učinilo bezbijednim - rekao je za Kurir prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu.

.

.

.

.

.

.


Izvor: Kurir

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Plaćam više od 80 $ / h radeći od kuće s dvoje djece u kući. Nikada nisam mislio da ću to moći uraditi Ali sestra moje najbolje prijateljice zarađuje preko 9185 dolara mjesečno radeći to i uvjerila me da pokušam. Potencijal s tim je beskrajan. Evo šta sam radio, ................................ cutt.ly/syvK0vy