x

SLJEDEĆE SEDMICE

U Hrvatsku stiže hrana od insekata!

Evropska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod i uvrstila ih u kategoriju “nove hrane”


Kako pišu naši zapadni susjedi, od iduće sedmice u obliku brašna naći će se hrana od insekata na policama trgovina širom Hrvatske.

Evropska agencija za sigurnost hrane odobrila je zrikavce kao prehrambeni proizvod i uvrstila ih u kategoriju “nove hrane”, a to odobrenje moglo bi otvoriti put i drugim kukcima kao što su skakavci, mravi, cvrčci, muhe i ličinke.

Puni proteina

- Prvo smo morali dobiti odobrenje na razini regulatornog statusa da bismo to mogli nazvati novom hranom - objasnila je nutricionistkinja Darija Vranešić-Bender i istaknula: ”Sadrže jako puno proteina, od 55 do 85 posto proteina u 100 grama, što bi bilo značajno više nego u usporedbi s mesom, govedinom, piletinom i tako dalje.

Fabrika buba

Aleksander Gavrilović vlasnik je prve certificirane fabrike buba i svoje brašno koje čeka prodaju već ima, a okus, kaže, može biti raznolik: ”Ako vi tu životinju nahranite dan prije čokoladom, dobit ćete čokoladni okus. Dajte čokoladu, jabuke, kupine - dobit ćete sve te okuse. Od tog brašna možete napraviti sve – palačinke, kruh, kolače.”

Pod prstima je dosta puderasto, pišu tamošnji mediji.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.