x

nakon katastrofe

U poplavama u Evropi više od 180 poginulih, upozorenja njemačkih stručnjaka nisu shvaćena ozbiljno!

Broj poginulih u poplavama u zapadnoj Evropi dostigao je 184, a brojne Vatrogasne i spasilačke jedinice su na terenu i tragaju za još žrtava.

Materijalna šteta koja je pričinjena najveća je u Njemačkoj, a najpogođenija mjesta jučer je posjetila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako prenosi Glas Amerike, njemački stručnjaci su prognozirali da će sredinom prošle sedmice obilne padavine izazvati izlivanje rijeka i poplave, ali upozoronja o potencijalnoj katastrofi nisu ozbiljno prihvaćena od strane građana.


Šef njemačke agencije za civilnu zaštitu Armin (Šuster) Schuster rekao je da je meteorološka služba zemlje "relativno dobro prognozirala" nevrijeme i da je država bila dobro pripremljena za poplave na glavnim rijekama.

- Često nije moguće pola sata prije reći koje će mjesto biti pogođeno i kojom količinom - izjavio je Šuster dodavši da je njegova agencija poslala 150 upozorenja putem aplikacija i medija.

Rekao je da još ne može reći gdje su se oglašavale sirene, a gdje nisu te da će to dodatno istražiti.


Zvaničnici u najteže pogođenoj njemačkoj pokrajini izjavili su da su bili dobro pripremljeni za poplave i da su lokalne vlasti upozorene, te da su blagovremeno dijelovale.

Međutim, državni ministar unutrašnjih poslova Rodžer Levenc (Roger Lewentz) rekao je u nedjelju nakon posjete teško pogođenom selu Šuld s kancelarkom Angelom Merkel da je bilo problema s tehničkom infrastrukturom, koja je uništena u jednom potezu.


- Lokalne vlasti su pokušale reagovati veoma brzo. Ali ovo je bila eksplozija vode u sekundi. Možete biti najbolje pripremljeni i upozoravati na situacije, ali kada vam je sredstvo za upozorenje uništeno i odneseno, to je veoma teška situacija - izjavio je Levenc.

Nizozemska izbjegla katastrofu

U Nizozemskoj, prema posljednjim informacijama, 103 osobe se evidentiraju kao nestale.

- S nekima se vjerovatno ne može kontaktirati jer ne mogu napuniti mobilne telefone ili se nalaze u bolnicama bez ličnih dokumenata - kažu iz Spasilačkih jedinica.


Vodostaj rijeka se polako smanjuje u najgore pogođenim dijelovima Belgije, što je omogućilo stanovnicima da se vrate i procijene oštećenu imovinu. Premijer Aleksandar de Kro (Alexander De Croo) i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) u subotu popodne su posjetili neka od pogođenih područja.

Nizozemske službe za vanredna stanja također su u stanju visoke pripravnosti, jer nabujale rijeke još prijete gradovima i selima u pokrajini Limburg.

U protekla dva dana evakuirano je na desetine hiljada stanovnika, dok su tokom petka pripadnici vojske, vatrogasci i dobrovoljci užurbano učvršćivali brane.

Nizozemska je do sada izbjegla katastrofu razmjera kakva je pogodila susjedne zemlje i nema izvještaja o žrtvama.


U Austriji ogromna materijalna šteta

U Austriji je vremenskim neprilikama najpogođenija pokrajina Salcburg i dijelovi Tirola. U gradu Salcburgu izgrađena je zaštita od poplave duž reke Salknah.

Rijeka Kotbah se povukla u korito, ali je na ulicama keltskog grada ostavila blato i pustoš. Kako pišu austrijski mediji, u uskim ulicama voda je ponegdje bila visoka i nekoliko metara. Prema posljednjim informacijama, nije bilo povrijeđenih ili nestalih u tom gradu, ali je šteta ogromna.

Vatrogasci i dobrovoljci volonteri čistili su blato, grane i smeće s ulaza u kuće u pogođenim ulicama. Uklonjene su grane te dijelovi uništenih automobila.

U akciji raščišćavanja korištene su mašine za čišćenje puteva ali i bageri. Na nekim mjestima, voda je oštetila ograde na mostovima a dežurne službe rade na čišćenju najvažnijih saobraćajnica. 

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.