x

U pripremi novi Renault Kadjar

Nasljednik aktuelnog modela stiže 2022.

Renault Kadjar prve generacije ispunio je misiju - uspio je da se na tržištu izbori za svoju poziciju, uprkos snažnoj konkurenciji u klasi kompaktnih SUV modela, uključujući tu i sestrinski Nissan Qashqai.

Druga generacija stiže 2022. i dijelit će mehaničku platformu sa aktuelnim modelom Qashqai, čija je najnovija verzija debitovala početkom ove godine, prenosi B92.

Novi Kadjar trebalo bi po prvi put da ima i elektrifikovane pogonske sistem, s obzirom na prisutnu tendenciju smanjenja emisija.

Za početak, očekuje se da će Kadjar dijeliti motorizaciju sa Nissanom Qashqai.


To znači da će na raspolaganju biti 1.3-litarski turbo-benzinac obogaćen lakom hibridnom tehnologijom od 12 V.

Ovaj motor se kod Nissan može dobiti u dvije verzije, slabijom sa 140 KS (103 kW) i 240 Nm i jačom sa 158 KS (116 kW) i 260 Nm.

Osim njega, tu je i 1.5-litarski e-Power hibrid koji se razlikuje se od većine klasičnih hibrida na tržištu po tome što je benzinski motor samo u funkciji generatora električne energije, a ne šalje snagu direktno na točkove.

Ovakvo rješenje omogućava da automobil mnogo bolje ubrzava od samog starta, poput čisto električnih modela.


Druga prednost u odnosu na automobile koji imaju samo elektromotor je u tome što vozač neće morati da brine da li će mu se isprazniti baterija ili da li će imati gdje da je napuni. Također, umjesto da čeka 30-ak minuta na brzom električnom punjaču, može za par minuta da napuni rezervoar benzinom na svakoj pumpi i brzo nastavi putovanje.

Kao generator struje u verziji e-Power služi 1.5-litarski benzinski motor, a za pokretanje točkova elektromotor sa 190 KS (140 kW) i 330 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Pored ovih pogonskih sistema koji se koriste u Qashqaiju, Renault Kadjar bi mogao da ima i klasičan hibrid sa 1.2-litarskim 3-cilindarskim benzincem, ali i plug-in hibrid ukupne snage oko 280 KS, u čijem srcu je 1.5-litarski benzinski motor, a kome pomažu dva elektromotora.

Što se dizajna tiče, već su se pojavili nezvanični spekulativni renderi, od kojih vam prenosimo ovaj sa Carscoopsa.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.