x

U Republici Srpskoj potvrđeno novih 25 slučajeva koronavirusa, u BiH ukupno 408 zaraženih!

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić jutros je u Banjoj Luci obavijestio javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom bh. entitetu.

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 sata urađeno 189 testiranja, a 25 osoba je zaraženo koronavirusom. Tako je sada u BiH od početka epidemije ukupno zaraženo 408 osoba.

Od 25 novih slučajeva je 12 žena i 13 muškaraca.

"Dvadeset novozaraženih je iz Banje Luke, četvero je iz Laktaša, a jedna osoba je iz Šipova", rekao je entitetski ministar zdravlja.

Šeranić je kazao da je 12 osoba hospitalizovano, dok su ostali smješteni u izolaciju karantinskog tipa.


"Shodno proceduri radili smo testiranje u UKC RS-a, odnosno testiranje osoba koje su bile u kontaktu s doktorom medicine i medicinskom sestrom koji su pozitivni na koronavirus i svi njihovi kontkati iz UKC RS-a su negativni", rekao je.

Ministar zdravlja je istakao da su testirane osobe koje su u porodičnim klasterima shodno strategiji da se uzimaju uzorci osoba iz domaćinstva.

"Javljaju nam se i osobe koje nemaju direktne kontakte sa zaraženim. Ova strategija će sigurno imati dobre rezultate", rekao je Šeranić.


On je naveo da je u RS-u do sada urađeno ukupno 1.649 testiranja, od kojih je 226 osoba pozitivno na koronavirus te da se 11 osoba oporavilo.

Šeranić je u ponedjeljak navečer izjavio da je Republika Srpska uspjela donesenim mjerama u borbi protiv širenja virusa razvuči tok epidemije i smanjiti udar na zdravstvene ustanove.

Ocijenio je da su tome prije svega doprinijele preduzete mjere koje su morale biti restriktivne i od kojih još ne treba odustati.

On je naveo da je smanjen ulazak osoba iz inostranstva, a time i rizik unosa virusa te da ove sedmice očekuju da u potpunosti stave pod kontrolu pozitivne osobe.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.