x

srpska ilustratorka

U Sarajevu otvorena izložba Jelene Bizel: Različite fasete žena kroz ilustracije! (Foto)

U Sarajevu u galeriji "Novi Hram"  (Mula Mustafe Bašeskije 38) svečano je otvorena izložba srpske ilustratorke Jelene Bizel sa imenom "Facets". Posjetioci će sve do 14. aprila do kada će trajati izložba moći vidjeti kako Jelena  izražava različite fasete žena kroz svoje ilustracije.

Jelena Bizel je srpska ilustratorka koja trenutno živi i radi u Sarajevu. Diplomirala je grafički dizajna na Akademiji Merc u Štutgartu. 2014. godine objavila je prvu knjigu u kojoj je kroz ilustracije i tekstove izrazila psihološke posljedice uključenosti i isključenosti ljudi u zajednici. 


Strast prema psihologiji i sociologiji navela je Jelenu da radi na ilustracijama koje odražavaju posijeljenu ličnost unutar svakog ljudskog bića. Da bi izrazila raznolikost jedne osobe, razvila je posebnu tehniku korištenja nekoliko slojeva transparentnog papira, kako bi istakla različite perspektive i emocije. 


Izložba predstavlja početno istraživanje na temu procesa buđenja i preobražaja žene. Izbor papira je simboličan, a njen pristup ilustraciji čini nekoliko slojeva pausa-transparentnog papira u okviru jednog rada. Ta slojevitost predstavlja emotivni razvoj žene, a prisustvo cvijeća simbolizuje buđenje, ljepotu i promjene koje žena prolazi tokom svog života. 

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.