x

U susret 3. Festivalu dječije umjetnosti: Besplatne predstave iz regiona, koncerti, radionice za najmlađe!

U susret Festivalu dječije umjetnosti (FEDU) koji će biti održan od 3. do 6. maja na nekoliko lokacija u Narodnom pozorištu Sarajevo je održana konferencija za medije tokom koje je naglašeno da je cilj ovog festivala afirmacija knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade.

Festival je dobio prefiks značajnog umjetničkog festivala za djecu od 6 do 14 godina, a tokom njegovog ovogodišnjeg, trećeg izdanja kroz stalne dnevne aktivnosti bit će prezentirano oko 300 učesnika dramskog, literarnog, likovnog i muzičkog stvaralaštva – profesionalaca iz BiH i Regije. Otvorit će ga mjuzikl “Annie“ 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, a svaki dan u terminima 11, 12 i 14 sati igrat će se predstave uglednih pozorišta u Pozorištu mladih Sarajevo.

 

Direktor Festivala dječije umjetnosti Fahrudin Kučuk istakao je da ovaj festival tretira četiri najbitnija segmenta u edukaciji i odrastanju djece.

 

``Ovaj festival vraća autore i djecu na pravo mjesto jer djeca tu neće biti puki konzumenti već aktivni učesnici``, rekao je Kučuk.

 

Izrazio je nadu da će djeca koja učestvuju na festivalu kroz nekoliko godina biti priznati umjetnici.

 

``Mi im na ovaj način omogućavamo da se poigraju, ponude ono što jesu i prepoznaje ono što vole``, rekao je Kučuk.

 

Bit će otvoren u Narodnom pozorištu Sarajevo mjuziklom ``Annie`` u kojem prvi put u BiH profesionalne uloge ostvaruju djeca uzrasta od 3 do 14 godina. Muzičku režiju mjuzikla potpisuje mlada umjetnica Alma Ferović-Fazlić koja je i ove godine selektorica muzičkog programa festivala.

 

“U muzičkom dijelu Festivala imat ćemo koncert horova “Horoljupci” iz Bugojna i “Suncokreti” iz Sarajeva, tu je Akademija Almira Hukelića, vokalnu skupinu “Pet mladih”, solisticu Negru Čičić, Tarika i Adnana, provjereni duo koji vrlo uspješno gradi svoju karijeru, našu novu nadu koja će predstavljati BiH na festivalu mladih pjevača u Rusiji Amina Bilalbegović. A začin nastupa će biti ballerina iz baletne škole KSC Vogoša učiteljice Nataše Hajdarević” – istakla je Ferović-Fazlić.

 

U saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica prošlogodišnju prvonagrađenu bajku na Konkursu Festivala ``Bajka u bajci`` autora Fuada Tabaka predočili su u predstavu.

 

``Festival postane zaokružena priča kada dobije svoju vlastitu produkciju, a mi smo presretni što smo realizirali ovaj koprodukcijski projekt. Presretni smo što možemo zahvaljujujći našim resursima i kapacitetima koji nisu zanemarivi scenski uprizoriti prvonagrađenu bajku prošlogodišnjeg konkursa``, rekao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.

 

``Mnogo smo radili na programu koji je baziran na potrebama djece, jer edukativan teatar je nešto što je jako važno i bitno za djelovanje teatra u budućnosti``, rekla je direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović.

 

U okviru Festivala bit će održan i takmičarski dio iz oblasti teatra, muzike i književnosti. Osam dječijih predstava iz BiH i Regije i dvije festivalske premijere bit će igrane u glavnom takmičarskom programu, nekoliko horova iz BiH sa revijalnim programom, mnoge art radionice, književna druženja, kao i izbor najboljih bajki pristiglih na raspisani konkurs. Nagrade su novčane u ukupnom iznosu od 6.000 KM.

 

Na press konferenciji je također predstavljena nagrada, kiparsko djelo naše mlade umjetnice Sanele Husić-Musabašić koja se zove Planeta sreće. U tri segmenta će ova nagrada uz novčanu nagradu biti dodjeljena pobjednicima, a pod nazivom Planeta Teatar, Planeta Muzika i Planeta Bajka.

 

Ulaz je slobodan za svu djecu koja žele vidjeti ove divne programe i učestvovati u kreativnim radionicama koje se održavaju svaki dan iz kiparstva, lutkarstva, slikarstva i ilustratorstva u foajeu Općine Stari Grad od 10 do 12 i od 12 do 14 sati.

 

Festival dječije umjetnosti (FEDU) inače je prvi festival ove vrste u BiH i regionu. Partner je Općina Stari Grad, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta KS.

 

Festival je uvršten u Dane Općine Stari Grad, Dane Općine Centar i Dane Kantona Sarajevo.

 

Ostali sponzori su: BH Pošta, Messer BH Gas, Gadžo komerc, Općina Centar, Grad Sarajevo, BH Gas, Vakufska banka, Lactalis BH, Fan Ferhatović i ćevabdžinica Petica Ferhatović, Europlakat, BSO..

 

Medijski partneri su: TVSA, FTV, Radio Antena i Ekskluziva.

 

Oficijelni prijevoznik je Bunjo Grupacija sa vozilima Fiat.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.