x

hibrid za uživanje

U Ženevu stiže konceptni 508 iza kojeg stoji Peugeot Sport

U odjelu Peugeot Sport pripremili su konceptni hibridni model 508 koji od 0 do 100 km/h stiže za nešto više od četiri sekunde.

Jedan od zanimljivijih konceptnih automobila koje će publika moći da vidi na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi, koji počinje 5. marta, dolazi iz Peugeota, odnosno njihovog odjela Peugeot Sport.

Zasnovan na nedavno predstavljenoj novoj generaciji modela 508, konceptni model pokreće 1,6-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor (200 KS) kojem asistiraju dva elektromotora koji raspolažu s nešto više od 300 KS. Ukupan potencijal koji se na kraju distribuira na obje osovine iznosi više od 400 konjskih snaga, što je dovoljno da 508 od 0 do 100 km/h stiže za 4,3 sekunde i razvije elektronski ograničenih 250 km/h.

U Peugeot Sportu kažu da vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 500 Nm, a bez asistiranja benzinskog motora kapacitet baterija dovoljan je za autonomiju koja iznosi 50 kilometara.

Niži od produkcijskog modela, konceptni 508 ima i širi trag 20-inčnih točkova, a dodatni detalji iza kojih stoji Peugeot Sport odnose se na karbonske karoserijske elemente, sportska sjedišta i unutrašnjost koja je obložena kombinacijom karbona i alkantare. Konvencionalna instrumentna tabla zamijenjena je 12,3-inčnom digitalnom verzijom s kojom stiže i 10-inčni display multimedijalnog sistema.

U Peugeotu su već potvrdili da će produkcijska verzija biti spremna prije kraja naredne godine, a kombinovana snaga hibridne pogonske grupe bit će neznatno reducirana.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.