x

Zenica

Učenici KŠC Sveti Pavao posjetili zenički muzej! (Foto)

Jučer su učenici KŠC Sveti Pavao posjetili zenički muzej i tom prilikom se upoznavali sa “Magičnim svijetom Ilira”

Naime, knjiga “Magični svijet Ilira – Historija zaboravljene civilizacije” predstavlja izuzetno djelo iz oblasti antičke historiografije.

Polazeći od pitanja porijekla imena Iliri koje se u jednom trenutku historije manifestiralo kao ime rimske provincije, autori knjige “Magični svijet Ilira: historija zaboravljene civilizacije” otvaraju vrata magičnog perioda historije i uvode čitatelja u svijet zaboravljene civilizacije i naroda.

Kazala je to danas na predstavaljanju ove knjige na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dr. Amra Šačić Beća, koja je pripremila knjigu zajedno sa Salmedinom Mesihovićem i Edinom Valetovcem.

– To je knjiga koja obiluje ilustracijama, historijskim izvorima, knjiga koja je pisana jezikom razumljivim svima. Za ovu knjigu volim reći da je knjiga koja se bavih historijom prostora koji mi nazivamo svojom domovinom – istakla je Šačić Beća.

Ilustriran je period od 2000 godina, od 1500. godine p.n.e do 500. godine n.e., kada počinje srednji vijek, a na osnovu historijskih izvora, arheoloških, etnografskih, antropoloških i etnoloških.

– Premda je riječ o stručnjacima za antički period, njihov naučni habitus nije isti, kao ni metodologija rada. Međutim, to je, zapravo, prednost ove knjige jer pruža mogućnost da se djelimično izdignemo iznad tradicionalnog horizonta spoznaje o Ilirima, kao i to da nam se ukaže na viziju drugačije naučne diskusije. S jedne strane, koautorski rad na ovoj knjizi bio je izuzetno izazovan, a, nasuprot tome, bio je i jednako inspirativan – dodala je Šačić Beća.

Kako je kazao recenzent prof.dr. Almir Marić, knjiga “Magični svijet Ilira – Historija zaboravljene civilizacije” predstavlja izuzetno djelo iz oblasti antičke historiografije.

– Na dopadljiv i popularan način obrađuje najvažnije teme iz perioda antike na prostoru zapadnog Balkana. Obrađen je period duži od hiljadu godina, uz analizu najvažnijih vojnih, upravnih, privrednih i religijskih kretanja. Knjiga je jezikom i stilom prilagođena široj čitalačkoj publici a sadržajem vrlo zanimljiva i onim boljim poznavaocima ove tematike – kazao je Marić.

Knjiga je pisana na bosanskom jeziku.

Foto: Pahuljko      

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.