x

nevjerovatni prizori

Udarni turistički vikend u Hrvatskoj: Gužve i kilometarske kolone širom zemlje!

Hrvatska policija helikopterom je jutros snimala kilometarske gužve na cestama i pozvala vozače na oprez i strpljenje. Nevjerovatnu snimku možete pogledati ovdje. 

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

"Vozači oprez, udarni je vikend na hrvatskim cestama. Važno je na odredište stići sigurno, a ne brzo. Promet se nadzire i iz zraka. Snimka AC A1 iz policijskog helikoptera, stanje u 11:30 sati", naveli su iz MUP-a Hrvatske.

U Hrvatskoj trenutno boravi više od milion turista, što je prije dva dana bilo za čak 220.000 više nego u isto vrijeme prošle godine. Prema podacima Turističke zajednice najbrojniji su tradicionalno Nijemci, čiji je broj premašio 200.000, a slijede Slovenci, Poljaci, Austrijanci i Česi.


Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Vrlo je gust promet na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom u oba smjera, Mađarskom na ulasku te sa Srbijom na izlasku iz Hrvatske.

Hrvatski autoklub javlja da je pojačan promet na autocesti Zagreb-Split-Ploče između naplatnih kućica Lučko i čvora Bosiljevo II u smjeru mora, a kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona je duga oko pet kilometara, a kod Demerja oko dva kilometra.


Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Pojačan je saobraćaj na cestama u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti te u priobalju pa vozačima savjetuju da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na A1 kolona je vozila u pokretu između 204. i 195. km u smjeru Dubrovnika i između čvora Zadar 2 i tunela Bristovac u smjeru Zagreba te između tunela Čelinka i čvora Maslenica smjeru Dubrovnika.


Iz HAK-a zbog upozorenja od toplinskog vala savjetuju svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tokom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Tokom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu, a ako se vozač tijekom vožnje osjeća loše odmah se treba zaustaviti i potražiti liječničku pomoć.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.