x

Ugledni virolog tvrdi: Reći ću vam što je najjače oružje protiv COVID-19!

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka federalna agencija za javno zdravstvo, bila je vodeća institucija koja je proteklih desetljeća branila građane SAD-a od zaraznih patogena - 2009. godine bila je zadužena za epidemiju virusa H1N1, dok je 2014. godine vodila suzbijanje krize koju je izazvala ebola.

No, u jeku najveće pandemije u proteklih 100 godina, ta je agencija bila neočekivano odsutna posljednjih sedmica, onih tokom kojih je SAD po ukupnom broju zaraženih postao svjetski epicentar koronavirusa, piše Jutarnji.

Štoviše, direktor agencije dr. Robert Redfield, inače ugledni virolog, nije sudjelovao na konferenciji Bijele kuće od 9. marta 2020. godine, pa ga je američka medijska kuća NPR kontaktirala i s njim prokomentirala razvoj situacije s koronavirusom u SAD-u.


Dr. Redfield navodi da je struka proteklih mjeseci mnogo naučila o novom virusu Sars Cov-2, a jedan od najvrjednijih zaključaka odnosio se na njegovu transmisiju.

„Koronavirus se širi čak tri put brže od obične sezonske gripe“, istaknuo je, dodavši da su asimptomatski prijenosnici virusa jedan od najbitnijih faktora ove pandemije, a da se o njima u ovome trenutku najmanje zna.


Prema posljednjim procjenama, čak 25 posto građana moglo bi pripadati toj kategoriji bez da je uopće svjesno da su nositelji virusa.

Po njemu, zaštitne maske mogu se promatrati iz dvije različite perspektive. Kao nešto što nas štiti od potencijalno zaraznih drugih, ali i kao nešto što druge štiti od potencijalno zaraznih nas. No, upozorava, još uvijek nema dovoljno naučnih podataka o konačnom učinku maske.

Najvrjednije oružje u borbi protiv pandemije ostaje društveno distanciranje kojem se, tvrdi, još uvijek ne nazire kraj.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.