x

Naredna tri mjeseca su presudna...

Ugrožena i Olimpijada u Tokiju

Koronavirus i strah od širenja istog je već uzeo maha širom svijeta. Počelo je u Kini, a ubrzo su počele stizati informacije o zaraženima širom Azije, Evrope, SAD-a...

Strah je već učinio svoje, pa se i mnogi sportski događaji otkazuju, a sada je dovedeno u pitanje i održavanje Olimpijskih igara u Tokiju.

Sudbina Olimpijade u Tokiju će biti odlučena u naredna tri mjeseca, otkrio je član Međunarodnog olimpijskog komiteta Dick Pound u intervjuu za Associated Press.

Kako sada stvari stoje, pripreme za Olimpijadu teku bez promjena, ali će zvanična odluka zavisiti od razgovora sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Tokom Olimpijade, koj bi trebala početi 24. jula, se očekuje 11.000 sportista koji će u Tokijo stići iz cijelog svijeta, a pored njih se očekuje više stotina hiljada navijača i turista.

Očekuje se međutim, ako se širenje koronavirusa ne zaustavi do kraja maja, da bi Olimpijske igre u Tokiju mogle biti otkazane.

"Sve indicije u ovoj fazi govore da se nastavlja s poslom kao i obično. Zato se treba fokusirati na sport i morate biti sigurni da vas Međunarodni olimpijski komitet neće poslati u situaciju pandemije... Pred nama je velika, velika odluka i ne možete je donijeti dok nemate sve vjerodostojne činjenice na kojima će se ona bazirati", rekao je Pund.

Pound je istakao i da je, ukoliko se Olimpijada ne bude mogla održati u Tokiju ovog ljeta, poptuno otkazivanje jedina opcija. Teško je očekivati odgađanje, premještanje u drugu državu, grad...

"Ne možete tek tako odgoditi nešto veličine Olimpijade. Previše je tu procesa, različitih država i vremenskih uslova, zakazanih takmičenja, problema sa TV prenosima. Ne možete samo reći: Pa, održaćemo Olimpijadu u oktobru", poručio je Dick Pound.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.