x

CILJ JE STABILNOST

Ukrajina dobija novi paket finansijske pomoći vrijedan više od milijardu dolara!

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je hitnu podršku Ukrajini u vrijednosti od milijardu i 300 miliona dolara.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju MMF-a, u Ukrajini je i dalje, zbog agresije s kojom se suočava, potrebno "veliko i hitno" djelovanje, ovog puta u vidu finansijske pomoći.

"Ukrajini je i dalje potrebno 'veliko i hitno' vanjsko finansiranje jer nastoji da održi makrofinansijsku stabilnost. MMF procjenjuje da će se ukrajinska ekonomija smanjiti za 35 posto u ovoj godini, u poređenju sa prethodnom", riječi su izvršne direktorice MMF-a Kristaline Georgieve.


"Utjecaj na ekonomsku aktivnost je bio ogroman: Realni BDP se ozbiljno smanjio, inflacija je naglo porasla, trgovina je značajno poremećena, a fiskalni deficit je porastao na nivoe bez presedana", smatra ona.


Kako bi se nastavila prilagođavati ratnim okolnostima, ukrajinska makroekonomija je usmjerena na očuvaje priroritetnih rashoda, ublažavanje pritiska na međunarodne rezerve i očuvanje finansijke stabilnosti.

Georgieva je rekla da su se vlade zemalja koje sada finansijski podržavaju Ukrajinu obavezale da će osigurati da zemlja može servisirati svoje postojeće dugove prema MMF-u.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.