x

USPJEŠAN KONTRANAPAD

Ukrajinci ostvarili ogroman napredak oko Harkova, Rusi šalju kolone vojnih pojačanja!

Nakon što je ukrajinska vojska izvela veliki kontranapad u kojem su vratili pod svoju kontrolu značajan dio teritorije u Harkovskoj oblasti, Rusi su na ove dijelove odlučili poslati kolone vojnih pojačanja, piše The Guardian.

U obraćanju naciji, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da su ukrajinske snage oslobodile više od 30 mjesta u regiji Harkova što predstavlja jedan od najvećih uspjeha ukrajinske vojske od početka ruske agresije na ovu državu.

Ruski zvaničnik u regiji Harkov također je priznao kako je linija odbrane ruskih trupa probijena i da su Ukrajinci ostvarili značajan napredak na ovom dijelu.


"Sama činjenica probijanja naše odbrane već je značajna pobjeda ukrajinskih oružanih snaga. Njihovo napredovanje bilo je veoma oštro i brzo", naveo je Vitalij Gančev.

On je također naveo kako su u toku žestoke borbe u blizini grada Balaklije.

"Mi ne kontrolišemo Balakliju. Pokušavamo izbaciti ukrajinske snage, ali se vode izuzetno žestoke borbe", poručio je Gančev.


S obzirom na tešku situaciju, Ruska Federacija pribjegla je i ekstremnijim mjerama.

Naime, na područje Harkovske oblasti ruska vojska je poslala teške višecijevne bacače raketa TOS-1A koje upotrebljavaju termobaričnu municiju kalibra 220 mm.

Iako su već sada zabilježena granatiranja civilnih objekata u Harkovu, proruski zvaničnik u ovoj regiji Vitalij Gančev uputio je poruku građanima te ih je pozvao da napuste domove.

"Ne možemo u ovoj situaciji dozvoliti pogibiju civila pa toplo preporučujem napuštanje zone borbenih dejstava", rekao je Gančev.

.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.