x

Uposlenik sarajevske Hitne: Uskoro će nas umjesto aplauza, gađati s tih istih prozora!

Korona virus, pored direktne prijetnje po živote ljudi, izazvao je i silan psihički pritisak na sve građane. Kako se povećava broj oboljelih, kao i broj umrlih osoba, očekivano, sve je više onih koji traže krivce, nerijetko u zdravstvenim radnicima, od kojih svi očekujemo pomoć u situaciji kada nam je zdravlje ugroženo.

No, svaka medalja ima dvije strane. Nerijetko, jednu uopšte ne vidimo. Možda je najbolji dokaz tome post koji je na Facebooku ostavio jedan uspolenik sarajevske Hitne pomoći. 

“Masovno ludilo se polako širi, uskoro nećemo dobijati aplauze u 20 sati, već će nas gađati sa tih istih prozora. Slušam komentare “to im je posao, neka idu bez zaštite, nismo im mi birali zanimanje, ako smo mogli u ratu što ne možemo sada”… Čak i pojedini zdravstveni radnici (koji nisu uključeni u prve redove, već iz duboke pozadine zavaljeni u fotelju pametuju) podržavaju takvu priču.


Zapamtite, svi za koje postoji sumnja da su došli u konatkt sa osobom koja je pozitivna na korona virus idu u izolaciju 14 dana.

Razmislite, naselektivnim odlaskom u posjete i preglede, s ovakvom opremom za 15 dana ne bi imao ko ni da vam dođe, a ni vi gdje da odete. Čak i da imate infarkt, da ste slomili nogu, da vam je perforiralo slijepo crijevo, da ste se otrovali hranom, da vam se žena porađa… Zamislite nigdje nikoga da vas dočeka, da vas primi, da vas operiše (bar 14 dana dok su u izolaciji svi zdravstveni radnici koji su vas pregledali bez odgovarajuće zaštitne opreme i došli u kontakt sa ostalim kolegama na poslu).


Jedino rješenje je ostanite u kućama, pokušajte da ojačate svoj imuni sistem, jer jedino vas on može spasiti ovoga zla, za sada nema drugog lijeka (respirator nije lijek, to je samo mašina koja pokušava kupiti više vremena za vaš odbrambeni sistem koji je jedini sposoban da se izbori sa ovim zlom)”, poručio je Suad Bašić, uposlenik sarajevske Hitne pomoći u svom postu na društvenoj mreži Facebook.



(Fokus)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.