x

Upoznajte najljepše muzeje na svijetu

Povezanost između umjetnosti i arhitekture posebno je uočljiva na primjeru muzeja. Poznati muzeji nisu posjećeni samo zbog dragocjenog sadržaja koji imaju, već i zbog estetike dizajna koja privlači javnost.

Osmišljavanje koncepta muzeja velika je čast za arhitekte jer im omogućuje da njihova imena budu zauvijek urezana u sjećanju generacija koje dolaze.

U znak poštovanja prema ovim velikim zgradama i vrijednosti koju predstavljaju, predstavljamo vam izbor nekih od najatraktivnijih muzeja koji su rasprostranjeni širom svijeta i koje uistinu vrijedi posjetiti.

THE NITEROI CONTEMPORARY ART MUSEUM, BRAZIL

Muzej je nastao kao rezultat suradnje istaknutog brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera i građevinskog inženjera Brune Contarinija.

Umjetničko mjesto, koje se nalazi u predgrađu Rio de Janiera, futurističkog je dizajna koji podsjeća na svemirski brod. Dizajn također naglašava Niemeyerovu naklonost prema valovitim oblicima.

Poželio je da muzej izgleda kao cvijet koji prolazi kroz stjenovitu zemlju. Muzej je prirodno okružen reflektirajućim bazenom, a ulaz je upečatljiv sa svojom crvenom spiralnom rampom.


MUSÉE D’ORSAY, PARIZ

Ova gigantska zbirka impresionističkih i postimpresionističkih remek-djela, ujedno je i najveća zbirka takvih djela na svijetu i nalazi se u nekadašnjoj željezničkoj postaji.

Izvorno, zgrada Gare d’Orsay je jedan od najljepših primjera pokreta Beaux-Arts u Francuskoj, s mnogim značajkama iz razdoblja kao što su prekrasni satovi.

Ova impresivna zgrada uključuje neke od najboljih Manetsa, Van Gogha i Gauguina, a Musée d’Orsay zaokružuje ovo bogatstvo na način koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI, NEW YORK

Poznata u svijetu kao MoMA, staklena zgrada Midtown, dizajnirana u Yoshio Taniguchijevskom stilu koji je ostavio svoj upečatljiv trag u ovoj građevini, sadrži jednu od najutjecajnijih kolekcija moderne umjetnosti na svijetu.

Van Gogh, Cézanne, Matisse, Magritte, Picasso, Pollock i Warhol su ovdje. Tu su i umjetnost performansa, arhitektura, dizajn i zbirka od 22.000 filmova, uz česte projekcije i retrospektive.


PRIRODOSLOVNI MUZEJ, LONDON

Iako milijuni posjetitelja svake godine posjećuju londonski Prirodoslovni muzej, mnogi propuste primijetiti ljepotu same zgrade.

Postavljanjem eksponata prirodne povijesti, zidovi, stupovi i stropovi zgrade obiluju slikama i eksponatima životinja, flore i faune koje svaku sobu čine bogatom i uzbudljivom.

Od sićušnih majmuna koji se penju stupovima oko glavnog muzejskog bloka do novijih dodataka poput atmosferske zemljine sobe, ova zgrada zaslužuje jednaku pažnju kao i izložbe u njemu.

MUZEJ LOUVRE, PARIZ

Drevni muzej nudi tri ture od 360 stupnjeva kako bi posjetitelji uspjeli pogledati nekoliko izložbi poput egipatskog krila.

Louvre sadrži 380.000 vrijednih komada ljudske baštine, kao i 35.000 umjetničkih djela.

Izloženi predmeti razlikuju se od slika, arheoloških nalaza, relikvija i skulptura. To je najposjećeniji muzej u cijelom svijetu jer prima 15.000 posjetitelja dnevno.

GUGGENHEIM BILBAO, BILBAO

Ova zgrada Franka Gehryja, koja je univerzalno cijenjena kao jedna od najvažnijih građevina s kraja 20. stoljeća, bila je iznimno rijetka građevina, a doživjela je uspjeh i kod kritičara, ali i među masama.

Odražavajući pomorsku povijest Bilbaoa, Guggenheim Bilbao podsjeća na brodove i riblje vage. Smjestivši zbirku španjolskih i međunarodnih umjetnika, muzej je postao simbol onoga što je nazvano „efekt Bilbao“.


(Journal.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.