x

u blizini izmira

Upoznajte živopisni gradić Alacati na obali Egejskog mora u Turskoj

Na zapadu Turske skriva se bajkoviti primorski gradić Alacati, na obali Egejskog mora u neposrednoj blizini Izmira. Historija grada seže daleko u prošlost, a mnoga arhitektonska zdanja sačuvana su u izvornom stanju.

Spoj kamena, cvijeća i boja daje gradiću poseban šarm, on je skriveni dragulj za strane turiste. Mjesto je poznato odmaralište turskih državljana, a rijetko koji stranac zna za njega.

Alacati imaju bogatu historiju uglavnom kao rezultat svoje grčke prošlosti koja datira iz 17. stoljeća. Grčko stanovništvo počelo je ovaj gradić napuštati početkom 1914. godine, iako je većina Grka Alacate napustila 1923. godine formalnom razmjenom stanovništva između Grčke i Turske.


Šarmantni gradić proglašen je historijskim mjestom 2005. godine, a tradicionalne grčke kamene kuće i danas su sačuvane i nadvijaju se nad kaldrmisanim sokacima.


Jedinstveni gradić ostavlja bez daha one koji ga prvi put posjete. Živopisne ulice ispunjene su restoranima i barovima, a bijela, plava i ružičasta boja daju živost starim kamenim kućama. Također, grad je prepun cvijeća koje daje dozu sofisticiranosti gradiću na obalama Egejskog mora.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.