x

Upozorenje policije građanima u BiH zbog chata na Facebooku!

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije su u predhodnom periodu zaprimili više prijava i obavještenja o izvršenju tzv. “Sextortion”, te kontinuirano poduzimali aktivnosti na dokumentovanju slučaja.

``Naime, pojedinci i organizovane kriminalne grupe koristeći tehnike socijalnog inžinjeringa, posredstvom interneta, prvenstveno društvene mreže Facebook, predstavljajući se obično kao ženska osoba, navode žrtvu na chat sa ciljem razmjene seksualno eksplicitnog sadržaja, a koji sadržaj snimaju bez znanja žrtve, te u nastavku iznuđuju novac, pod prijetnjom javnog objavljivanja na naprijed navedeni način pribavljenih seksualno eksplicitnih sadržaja.

 

U dosadašnjim istragama utvrđeno je da se napadači nalaze u Nigeriji, te da isti i nakon uplate novca od strane žrtve (od 500,00 Eura do 5.000,00 Eura), nastavljaju sa zahtjevima za uplatu dodatnih novčanih sredstava, a u nastavku vrše javno objavljivanje navedenih seksualno eksplictinih snimaka.

 

Preporuke policijskih službenika Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a koje bi se odnosile na sprečavanje naprijed navedenog vršenja krivičnog djela;

 

Povećano obraćanje pažnje na korištenje ličnih podataka na internetu,

 

Izbjegavanje konverzacije sa osobama čiji identitet vam je poznat isključivo preko interneta,

 

Izbjegavanje dijeljenja seksualno eksplicitnih fotografija i video sadržaja sa trećim osobama na internetu,

 

Podnošenje prijave nadležnoj policijskoj agenciji, kao i administratoru kompanije u konkretnom primjeru “Facebook Ine”, USA``, navedeno je u  upozorenju za javnost u vezi sa navedenim slučajem.

 

Izvor: Ba.n1info.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.