x

VREMENSKA PROGNOZA

Upozorenje: Zbog jakog vjetra mogući snježni nanosi na području Hercegovine i jugozapadne Bosne!

Prema podacima prikupljenim u Informativnom centru BIHAMK-a, na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mokrom, a u višim planinskim predjelima i mjestimično klizavom kolovozu.

U Bosni je jutros oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. Ponegdje u Krajini pada slaba kiša.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -9; Grude, Ivan-sedlo -2; Drvar, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla 1; Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sanski Most, Zenica 2; Neum 7; Mostar 8; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 952 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano opada.


Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro, uz postepeno naoblačenje prema kraju dana. U Bosni povremeno sa slabom kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom.

Vjetar u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne slab do umjeren sjevererni, a u ostatku zemlje slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 2 do 7, na jugu do 11 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatura oko 2 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.


U zapadnoj i sjeveroistočnoj Bosni magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost, dok na području Hercegovine i jugozapadne Bosne upozoravamo na jake udare vjetra. Posebno se izdvajaju putni pravci Kupres-Livno i Šuica-Tomislavgrad-Kolo, gdje vjetar pravi snježne nanose.

Stanje na putevima

Skreće se pažnja i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apeluje se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.


Na magistralnom putu Livno-Šuica (na planinskom prevoju Borova Glava) upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana saobraća se naizmjenično-jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).


Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na regionalnom putu Tromeđa-Čapljina (na dionici Tromeđa-skretanje za Baraće), danas će se izvoditi neophodni radovi, zbog čega će u vremenu od 08 do 17 sati na snazi biti obustava saobraćaja.


Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno-jednom saobraćajnom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj. Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.