x

Uputstvo za roditelje kako da stvari rješavaju "mirnim tonom"

Niko ne donosi toliko radosti u nečiji život kao dijete roditelju, ali niko drugi i ne može toliko čovjeka da "izbaci iz takta" kao to najvoljenije biće na svijetu.

Roditelji ponekad mogu da osjećaju krivicu i grižu savjesti jer izgube kontrolu, postanu frustrirani i dozvole sebi da se izviču na djecu. Dodatno ih frustrira to što su ubijeđeni da takvo ponašanje daje loš primjer djeci.

I pored toga što je razumljivo da povišeni tonovi povremeno budu dio vaspitanja, Nacionalni institut za zdravlje tvrdi da, ako roditelji često viču na svoju djecu, to može dovesti do toga da djeca vremenom postanu agresivnija.

To nije jedini problem jer učestalo vikanje može učiniti da djeca na to naviknu i počnu manje da obraćaju pažnju na roditeljska upozorenja. Iako roditelji možda misle da postižu cilj što glasnije govore, djeca sve više postaju imuna na opaske. S vremenom zaključe da je vikanje dio normalne rutine života i da je prihvatljivo da se na takav način izražavaju ljutnja i nezadovoljstvo.


Obratite pažnju na ono što im kažete vičući

Institut za porodične studije preporučuje izradu tablice vikanja. Tako bi roditelji tačno mogli da znaju zašto viču i kakav je ishod povišenih tonova. Tablica će pomoći roditeljima da vide koliko često zapravo viču na uobičajena ponašanja. Priznavanje dosljednog vikanja pomoći će roditeljima da dopru do svoje djece i pronađu druge načine komunikacije s njima, što će konačno dovesti do srećnije i opuštenije atmosfere u porodici, piše Index.hr.

Upoznajte svoje okidače

Prema Today's Parentu, okidači su najčešće neki prošli događaji. Ako pak roditelji postanu svjesni svojih okidača, mogu da rade na tome da ne dopuste tim negativnim osjećajima da ih savladaju.

Roditelji mogu da prepoznaju svoje okidače tako da se prema djetetu odnose sa saosjećanjem. To znači da se, bez obzira na ponašanje koje inače uzrokuje nastanak besa, frustraciju i vikanje, potrude da otkriju zašto mališani postupaju na neki način, što će im pomoći da smire situaciju.

Kada se situacija konačno stabilizuje, okidač će nestati, a želja za vikom će se samo raspršiti.


Prepoznajte koje je ponašanje normalno za uzrast vašeg djeteta

Nerealna očekivanja često su prisutna u odnosu roditelja prema djetetu, a to može biti izvor velikih frustracija, što također može dovesti do nepotrebnih povišenih tonova u komunikaciji i vaspitanju.

Prema Lakesideu, spoznaja o tome što je normalno razvojno ponašanje za određeni uzrast djeteta može pomoći roditeljima da procjene jesu li njihova očekivanja realna ili ne.

Napravite pauzu

Ako sve drugo ne uspije, uzimanje vremena za odmor od situacije može pomoći roditeljima da riješe svoju ljutnju i frustraciju koju osjećaju prema svojoj djeci i puste da se ti osjećaji rasprše, prenosi Ona.rs.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.