x

univerzitet u zenici

Uručene nagrade za učesnike takmičenja “CodeSmash Hackathon”

Na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici održano svečano uručivanje nagrada za učesnike studentskog takmičenja “CodeSmash Hackathon” koje je Politehnički fakultet organizirao 26.4.2021. godine u saradnji sa kompanijom Softray Solutions d.o.o. Sarajevo. Na ovom takmičenju su studenti odsjeka Softversko inženjerstvo razvijali aplikacije za podršku procesu vakcinacije u BiH.

Politehnički fakultet ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja, a sada je već prepoznatljiv u regionu po kvalitetnim studijskim programima, te je prerastao u fakultet sa najvećim brojem studenata na Univerzitetu u Zenici.

Ovaj fakultet iznimnu pažnju ukazuje obavljanju studentske prakse, te je ove godine 27 studenata odsjeka Softversko inženjerstvo obavljalo praksu u kompaniji Softray Soolutions d.o.o. Sarajevo.

Upravo ovo studentsko takmičenje je nastalo kao rezultat te prakse, te se pokazalo kao odlična ideja za rješavanje konkretnih problema u društvu, pogotovo u ovo vrijeme pandemije COVID-19 virusom.

Rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Damir Kukić, je u svoje ime uputio iskrene čestitke nagrađenim ekipama, kao i menadžmentu Politehničkog fakulteta zbog organiziranja i podrške ovakvog koncepta saradnje između obrazovnih ustanova i realnog sektora, te ralizacije studentske prakse na ovakav način.

“Ovo the tipičan primjer simbioze teorije i prakse u kojem trebaju ići svi univerziteti u Bosni i Hercegovini, a posebno univerziteti koji u domenu svog interesovanja imaju tehnike. Prošle godine je Ministarstvo prepoznalo ovaj vid izvođenja nastave i u svakom slučaju će ga dalje podržavati, nagrađivati i stimulisati. Ministarstvo je i ove godine planiralo sredstva za nagrade najboljim studentima, ne samo na ovom fakultetu, nego i na drugim fakultetima na kojima studenti osvajaju vrijedne nagrade i na taj način promovišu bosanskohercegovačko društvo”- kazao je prof.dr.sc. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je danas istaknuto svi takmičarski timovi su razvili aplikacije koje se mogu koristiti u procesu vakcinacije na području kantona, ali i Bosne i Hercegovine, te je stručni žiri imao težak zadatak prilikom odabira najboljih rješenja. “Sada je na nadležinim kantonalnim i državnim institucijama da prepoznaju značaj ove aplikacije i iskažu potrebu za njom”- istakao je dekan prof.dr.sc. Sabahudin Jašarević.

Ostali sponzori koji su podržali organizaciju takmičenja su: UniCredit banka, te Institut za zdravlje i sigurnost hrane. Osim ovih sponzora, kao medijski sponzori, drugi Code Smash hackathon podržali su: RadioSarajevo.ba, RTV Ze, Zenicablog.ba i Zenit.

Konačan plasman izgledao je ovako:

1. mjesto Tim Epsilon – nagrada 2.500,00 KM

2. mjesto Tim Delta – nagrada 1.500,00 KM

3. mjesto Tim Beta – nagrada 1.000,00 KM

.

.

.

.

.

.

Pahuljko / zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.