x

US News & World Report potvrdio: Najbolja je mediteranska ishrana, a najlošija je keto dijeta

Prema portalu US News & World Report koji ocjenjuje dijete i načine prehrane iz prethodne godine, te najavljuje koje su najbolje za godinu koja slijedi, već četvrtu godinu zaredom najbolja je mediteranska prehrana, jer pomaže u prevenciji mnogih hroničnih bolesti, te doprinosi dugovječnosti.

Načini prehrane ili dijete svrstavaju se u sedam kategorija, a ocjenjuje se njihova nutricionistička cjelovitost, lakoća pridržavanja, potencijal dugoročnog i kratkoročnog gubitka kilograma, sigurnost dijete i moguće nuspojave, te potencijal za sprječavanje bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

– Zajedničko pet najboljih dijeta je da su sve bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama – objasnila je dijetetičarka dr. Kathie Beals s Utah Univerziteta.

Mediteranska se prehrana, kaže Beals, u velikoj mjeri oslanja na plodove mora, svježe proizvode, cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke i umjereno pijenje vina, a koncept joj potječe iz zemalja koje graniče sa Sredozemnim morem, gdje su se ljudi kroz historiju uglavnom zdravo hranili. U nekim od tih zemalja su i takozvane ‘plave zone’, regije s najzdravijom i najdugovječnijom populacijom. Poznato je, kaže dijetetičarka, da je mediteranska prehrana bogata vitaminima i drugim važnim hranjivim sastojcima poput vlakana i polifenola – biljnih spojeva koji pomažu u zaštiti od raznih bolesti – a pokazalo se da smanjuje i rizik od dijabetesa, da štiti od nekih vrsta karcinoma, te od ranog propadanja kognitivnih funkcija.

– Pomaže i u gubitku kilograma, jer u njoj nema visokokalorične ni prerađene hrane, a povrće i riba imaju i više nego dovoljno visoko hranjivih sastojaka – rekla je dr. Beals.

Prema ocjenama US News & World Report- a, na niskim su se mjestima našle dijete koje je dugoročno teško slijediti i koje su nutritivno neuravnotežene – kao Keto dijeta s malo masnoća i s niskim udjelom ugljikohidrata i dijeta ‘OPTAVIA’, namijenjena brzom ali kratkotrajnom mršavljenju. Zbog teškog pridržavanja i rizika od oštećenja bubrega ukupno je najlošije ocijenjena Dukan dijeta, način prehrane s visokim udjelom proteina i niskim udjelom ugljikohidrata, a pri dnu popisa našla se i restriktivna dijeta Whole30.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.