x

u zenici

Uspješno održan Abakusov Festival za ekologiju i mir "Djeca su čuvari planete i svijeta"! (Galerija)

Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica i gostiju velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 18.6.2022. od 12 sati, održan je Festival za ekologiju i mir „Djeca su čuvari planete i svijeta“ s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, kao i prezentiranja uspješnog rada Privatne predškolske ustanove „Abakus“ Zenica.

Velika scena Bosanskog narodnog pozorišta je bila mala za 200 učesnika ove fantastične manifestacije, polaznika vrtića „Abakus“ u Zenici, roditelja, učenika KŠC „Sveti Pavao“ Zenica, članova HKD „Napredak“ i KUD „Željezara“ Zenica, kao gostiju, te studenata-volontera Univerziteta u Zenici.

Opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.


Zaposlenici vrtića „Abakus“ i gosti su pripremili zanimljiv i kvalitetan program, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente, te ukazali na dva najveća problema 21.vijeka, zagađenje planete Zemlje i rat. Sve je izgledalo kao u bajci, scena se šarenila od mnogobrojnih scenografskih elemenata (zastava, projekcije, cvijeća i leptirića) i kostimografije, a projekcijom, svjetlosnim i zvučnim efektima postignut je zavidan nivo kvalitete izvođenja svake tačke.


Na početku Festivala prisutnima se obratila osnivačica i direktorica vrtića „Abakus“, Emina Talić-Hakanović, riječima dobrodošlice, zahvalama roditeljima, medijima i prijateljima projekta, te najavila odličan program kroz koji će djeca pokazati koliko mogu, znaju i žele. Istakla je da u programu učestvuju sva upisana djeca, jer u „Abakusu“ vjeruju da svako dijete bez izuzetka ima značajne potencijale koje vrijedi otkriti i razvijati.

Program su svečano otvorili najmlađi i najslađi, polaznici mlađe jasličke grupe, koji su sa svojim roditeljima i zastavama svijeta plesali uz pjesmu „Djeca su ukras svijeta“. Njihovi malo stariji drugari iz starije jasličke grupe, izveli su „Ukrajinski ples“, koji smo posvetili djeci kojoj je uskraćeno osnovno pravo na sigurnost i tražili mir za Ukrajinu.


Polaznici jaslica su se pridružili roditeljima u publici, a dalji program je sadržavao tačke o ekologiji, gdje se ukazalo na važnost opstanka pčela, globalno zagrijavanje, problem zagađenog zraka i zagađenost okeana.

Nakon tačaka usmjerenih na ekologiju, nastupili su gosti, KŠC „Sveti Pavao“ Zenica, sa emotivnom izvedbom pjesme „Samo da rata ne bude“, koja je publiku dirnula do suza.

Nakon poslane poruke mira, publika je mogla da uživa u šarolikosti tačaka sa kojima je predstavljeno još 11 zemalja svijeta sa ciljem da se pokaže kako su različitosti bogatstvo i ljepota, a ne razlog za sukob.


Mlađa vrtićka grupa je svoje plesne i recitatorske sposobnosti pokazala kroz tačke: „Idemo u Afriku“, „Let it go“ i „Irski ples“. Oni malo stariji četvorogodišnjaci su izveli predstavu „Kad se male ruke slože“, njemački ples „Figaro“ i predstavili i našu domovinu uz navijačku himnu „Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino“. Polaznici starije vrtićke grupe su posebno oduševili publiku izvedbom performansa koji predstavlja Francusku, bilo je tu smijeha, ovacija i drugih pozitivnih reakcija. Pored Francuske oni su kroz recitacije i ples predstavili Italiju i Tursku, a emotivnom horskom izvedbom pjesme „Nek svud ljubav sja“ ukazali na ljepotu ljubavi.


Najstariji polaznici vrtića „Abakus“, polaznici produženog boravka, recitacijama su predstavili Japan i Australiju, plesali su „Meksički ples“, a horski izveli pjesmu „Hoću čist zrak“.

Ljepota i šarolikost naše domovine predstavljena je kroz izvedbu pjesme „Ne dirajte mi ravnicu“ gostiju iz HKD „Napredak“ Zenica i folklorne izvedbe „Gradskih igara“ KUD „Željezara“ Zenica.

Svi polaznici vrtića „Abakus“ su dobili svoje zaslužene diplome za sve uspjehe postignute u ovoj školskoj godini.


Medijski pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su: RTV Zenica, RTV FBiH, Hayatovci HD, Kalman radio, te portali: Zenicablog, Ekskluziva, Zdravi portal, Dobar dan i Poduzetnica.

Prijatelji ovogodišnje manifestacije su društveno odgovorne kompanije „Eko život“ Tuzla i Aura osiguranje.

Zahvalnice su dodijeljene medijima, prijateljima projekta, gostima u programu, te roditeljima koji su svojim stručnim savjetima i znanjem pomogli da se Festival realizira na ovakvom nivou, a to su: Lana Delić, Zoran i Danijela Čurić.


Rukovodstvo vrtića zajedno sa kolektivom zahvaljuje se i svim roditeljima na neprestanoj podršci u radu i saradnji kod organiziranja probe, pripreme tačaka i kostima. Ponosni smo na naše zajedničke uspjehe i što se možemo pohvaliti sa preko 50 kulturno-javnih manifestacija koje smo održali za 13 godina postojanja.

Ovom prilikom obavještavamo javnost da je u toku upis i rezervacija mjesta za školsku 2022/2023.godinu. Požurite i obezbijedite mjesto za svoje dijete u jaslicama, vrtiću ili produženom boravku. Abakus – Mjesto gdje djeca sretno rastu.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Sačak

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.