x

Uspješno realizovana manifestacija "Sarajevo, ljubavi moja"! (GALERIJA)

Uz podršku Općine Centar jučer je u parku „Prof.dr. Nijaz Duraković“ održana manifestacija pod nazivom „Sarajevo ljubavi moja“ koja ima za cilj podizanje svijesti i inkluzije u društvu.

Posjetitelji, posebno mladi, uživali u su u raznim sportsko-zabavnim aktivnostima koje im je priredio organizator. Na poziv dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Sulejmana Haljevca, jednog od organizatora, kao gosti ove manifestacije su bili štićenici Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Manifestaciju su otvorili načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, direktor Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić i ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača.

Direktor Salić se u ime korisnika i uposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić zahvalio prisutnima što su izdvojili vrijeme da uveličaju manifestaciju.


-Javna ustanova Pazarić je topli dom za 340 štićenika. Većina njih u Zavodu ne zna za drugi dom jer tu žive od najmlađih dana. Manifestacija „Sarajevo ljubavi moja“ je prilika da osobe sa poteškoćama u razvoju pokažu kako su i oni vrijedni i talentovani plesači, sportisti, mali i veliki umjetnici, te da i oni zaslužuju šansu da budu aktivni i ravnopravni članovi društvene zajednice. Obaveza svih nas je da im omogućimo odrastanje u okruženju u kojem se njihova prava čuju i uvažavaju sa poštovanjem. Danas im poklonimo pažnju, osmijeh, toplu riječ. Nama je to ništa, a njima puno znači, istakao je Salić.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da danas prisustvujemo jednom procesu inkluzije gdje osobe sa poteškoćama u razvoju uključujemo u društvo i u život.


-Posebno poštovanje i zahvalnost dugujemo svima onima koji su dali doprinos da ova manifestacija danas bude održana. Inkluzija je jedan veliki proces kroz koji mi svi pokazujemo socijalnu senzibilnost. Ono što želimo pokazati je želja i briga društva za djecu sa poteškoćama u razvoju, te jača afirmacija na tom polju. Ovo je proces koji traje duži vremenski period, a ova lokalna zajednica apsolutno podržava ovakve aktivnosti i to će nastaviti i u budućnosti. Moramo razvijati senzibilitet prema ovoj djeci, moramo im pokloniti pažnju, razbijati predrasude i prihvatati sve različitosti među nama. Općina Centar će Javnoj ustanovi Pazarić pružiti finansijsku podršku u radu, a prema mojim saznanjima želja štićenika je da dobiju farmu. Obezbijediti ćemo dio sredstava za tu namjenu, a pozivamo i druge institucije da participiraju, dodao je Ajnadžić, a štićenici Zavoda su mu uručili spreman projekat za farmu koji je čekao donatore.

Ministar Drljača izrazio je zadovoljstvo što ima priliku učestvovati u već tradicionalnoj manifestaciji „Sarajevo ljubavi moja“.

-Cilj je da razvijemo svijest o različitosti i da gradimo sistem inkluzije. Potrebno je da budemo otvoreno društvo, da uklanjamo barijere i različitosti, poručio je Drljača.

Manifestaciji su prisustvovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, vijećnik Velija Katica, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, direktor Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ Armin Omerović i mnogi drugi.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor:Index.ba/
Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.