x

NIMALO LIJEP PRIZOR

Užasavajući prizori iz Venecije: More se povuklo, gondole stoje, kanali presušili, puni blata i đubreta!

Nedjelje suhog zimskog vremena podstakle su zabrinutost da je Italija u opasnosti od još jedne suše nakon prošloljetnjeg alarmantnog stanja, naučnici i ekološke grupe kažu da je glavni razlog to što je na Alpima palo manje od polovine normalne količine snijega.

Venecija, gdje su poplave glavni problem, suočava se sa neobično niskim plimama koje sprečavaju gondole, vodene taksije i vozila hitne pomoći da plove kanalima, prenosi Gardijan.

Za probleme Venecije krivi se kombinacija faktora uključujući nedostatak kiše, visok vazdušni pritisak, pun mjesec i okeanske struje. Grupa za zaštitu životne sredine Legambiente saopštila je u ponedjeljak da italijanske rijeke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, pri čemu su sjeverni regioni zemlje posebno ugroženi.


– Najduža italijanska rijeka Po, koja teče od Alpa na sjeverozapadu pa sve do Jadrana, ima 61 odsto manje vode nego inače u ovo doba godine, navodi se u saopštenju.

Italija je u julu prošle godine pretrpjela najgoru sušu u posljednjih 70 godina i proglasila vanredno stanje u oblastima oko rijeke Po, koje čine oko trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.


- Situacija sa deficitom vode počela je u zimu 2020/2021. i od tada problem raste. Potrebno nam je 50 dana kiše da nadoknadimo 500 mm u sjeverozapadnim regionima, rekao je stručnjak za klimu Masimilijano Paski iz italijanskog naučno-istraživačkog instituta CNR.


Nivo vode na jezeru Garda u sjevernoj Italiji pao je na rekordno nizak nivo, što je omogućilo da se pješice stigne do malog ostrva San Bjađo. Anticiklon dominira vremenom u zapadnoj Evropi već 15 dana i donosi blage temperature koje se inače viđaju u kasno proljeće. Najnovije vremenske prognoze najavljuju dolazak prijeko potrebnih padavina i snijega na Alpima narednih dana.

.

..

.

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.