x

opisao život u opkoljenom mariupolju

Varilac iz BiH pobjegao iz Mariupolja: Bili smo živi štit i jednima i drugima!

Varilac iz BiH Bahrudin Delić je za Federalnu televiziju ispričao kako je izgledao život u ukrajinskom opkoljenom gradu Mariupolju.

Rodom iz Zenice, neko je vrijeme živio u Ukrajini. Posljednje dane u toj zemlji proveo je u Mariupolju sa svojom obitelji. Boravio je u podrumu jedne zgrade s kćeri i suprugom te njenim roditeljima invalidima.

Preživljavali su, kaže, od riže na vodi. Izlazili su u rijetkim prekidima granatiranja kako bi potražili nešto hrane. Nakon 38 dana ratnog pakla, uspio je pobjeći iz porušenog Mariupolja i vratiti se u rodnu Koprivnu, ali sam, bez obitelji, piše Federalna.


"Nema više nijedne čitave zgrade, ulice. Sve je srušeno ili je izgorjelo"

"Grada nema, potpuno je srušen. Nema više nijedne čitave zgrade, ulice. Sve je srušeno ili je izgorjelo. Znali smo naći nešto čaja, malo riže. Našli smo nešto zrna kave u smeću, svašta se nađe. Imali smo dovoljno čaja za godinu dana, ali nismo imali vode, što je najgore", ispričao je Delić.

"Prije sam imao 86-87 kilograma. Mislim da sada nemam više od 62 ili 63 kile. Slab sam, prekjučer sam imao temperaturu 40.8", dodao je.

Delić je ispričao kako je izgledao njegov posljednji dan u Mariupolju, iz kojeg je uspio s obitelji pobjeći na teritorij Rusije.


"To je bio kaos. Tog su dana granatirali s jedne, s druge strane. Nisi mogao otvoriti oči. I to sve iznad naših glava. To što sam vidio za tih 38 dana, nisam vidio nigdje. Izađem iz stana – leži mrtav čovjek. Dođem do drugog ulaza – drugi mrtav čovjek. Gdje god pogledaš, mrtvi ljudi. Ne bih se miješao u politiku, ko je kriv. Bio sam živi štit i jednima i drugima, i takvih je bilo hiljade", kazao je Delić.

Uspio se vratiti u Koprivnu uz pomoć rodbine iz Njemačke. Oni su njemu i kćeri kupili avionske karte do Sarajeva. Njegova kći liječnica otišla je u Njemačku, a supruga je s roditeljima ostala u Rusiji.


Ne planira se vratiti u Ukrajinu

Sada radi na tome da ponovno okupi obitelj. Ne namjerava se vratiti u Ukrajinu, ali ni ostati u Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da ću za mjesec-dva biti s obitelji u Njemačkoj, da će do tada kćer nabaviti potrebne dokumente", rekao je.

Što se tiče rata, kazao je da je svakom čovjeku potreban mir te se osvrnuo na domaće političare.

"Neka čuvaju mir, to je najvažnije, a sve ostalo će biti. Ko god navlači na rat, njih treba sve potrpati u zatvor. Jednom su nas ugurali u rat, vidim kako hoće opet, to sve treba pozatvarati!" smatra Delić.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.