x

Najbolji izvori kalcijuma u ishrani

Važnost kalcijuma i ukusna hrana za čvrste i jake kosti

Naše tijelo sadrži najviše kalcijuma, u poređenju s drugim mineralima. Kalcij je izuzetno važan za naše kosti, zube, zdravlje srca, mišića i nervnog sistema.

Iako možete koristiti dodatke kako biste povećali razinu kalcija u tijelu, uvijek je bolje odabrati prirodne namirnice, koje su ujedno i ukusne. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko zdravih i ukusnih namirnica koje su najbolji izvor kalcija u ishrani:

Smokve

Smokve su sočne i ukusne, a pored toga su i izuzetno zdrave. Bogate su antioksidansima i vlaknima. Možete ih jesti sa slatkim i slanim jelima ili ih koristiti u brojnim receptima. Smokve su također bogate kalijem i vitaminom K, te su najbolji izvor kalcijuma od ostalog sušenog voća.

Mlijeko

Mlijeko je jedan od najboljih i najjeftinijih izvora kalcijuma. Kalcij u mlijeku se lako apsorbira, stoga ga možete konzumirati svakodnevno i uživati u prednostima koje ova namirnica pruža. Mlijeko je također odličan izvor vitamina A i D, te je korisno za rast mišića jer sadrži puno proteina.


Sardine

Sardine su izuzetno zdrava i ukusna namirnica. Bogate su brojnim hranjivim sastojcima poput vitamina D, omega-3 masnih kiselina i kalcija. Sardine su odlične za zdravlje srca, mozga, kose i kože. Body.ba vam savjetuje da odaberete Podravka jadranske sardine u biljnom ulju, koje sadrže samo so, ulje i sardine, bez bilo kakvih konzervansa i aditiva. Ovo je idealan međuobrok ili obrok, te ih možete kombinovati s mnoštvom drugih namirnica za pripremu raznovrsnih i ukusnih recepata.

Grah i leća

Grah i leća sadrže proteine i vlakna, te su bogati željezom, cinkom, folatima, magnezijumom i kalijem. Grah je također bogat kalcijem, te može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i sniziti nivo lošeg holesterola.

Bademi

Od svih orašastih plodova, bademi su među najboljim izvorima kalcijuma. Bademi su također izuzetno bogati proteinima i mastima, te su izvrstan izvor magnezija, mangana i vitamina E. Bademi su idealna grickalica koju uvijek možete nositi sa sobom i jesti je kad god osjetite glad.


Sjemenke

Mak, sezam i chia sjemenke sadrže puno kalcijuma, stoga se često preporučuju u ishrani. Osim toga, sjemenke su bogate zdravim mastima i proteinima, te drugim mineralnima poput bakra, željeza i mangana.

Jogurt

Poznato je da je jogurt bogat probioticima koji koriste našem probavnom zdravlju, a mnogi ljudi ne znaju da je ova ukusna i raznovrsna namirnica također izuzetan izvor kalcija. Grčki jogurt je odličan ako želite povećati unos proteina, ali obični jogurt je definitivno puno bolji izvor kalcijuma. Redovno konzumiranje jogurta, osim što će ojačati vaše kosti, također može biti korisno u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 i brojnih bolesti srca.

Lisnato zelenilo

Lisnato zelenilo je izuzetno zdravo, a jeste li znali da je također i bogato kalcijem? Povrće poput špinata i kelja je odličan dodatak ishrani ako želite ojačati kosti. Ove namirnice je vrlo lako dodati brojnim obrocima, te osim brojnih hranjivih sastojaka možete uživati i u njihovom nevjerovatnom okusu.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.