Večer opernih arija i romantičnog lieda - Vedrana Šimić i Simon Peter Dešpalj

22.03.2017 17:00
vecer-opernih-arija-i-romanticnog-lieda-vedrana-simic-i-simon-peter-despalj-main

Kad: 22.03.2017. u 19:00

Gdje: Bošnjački institut, Sarajevo, BiH

 

Koncertna sezona 2016/2017. Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pobrinula se da ljubiteljima prefinjenog zvuka priušti još jedan vrhunski muzički događaj osmišljen u vidu recitala u okviru kojeg će se sarajevskoj publici predstaviti višestruko nagrađivana sopranistica Vedrana Šimić, te renomirani dirigent i pijanista sa zagerbačkom adresom Simon Peter Dešpalj. Recital je zakazan za 22. mart 2017. godine i održat će se u prostorijama Bošnjačkog instituta, s početkom u 19.00h.

Vedrana Šimić je eminentna sopranistica bosanskohercegovačkog porijekla koja stručnu naobrazbu stiče na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Regionalnoj javnosti se uspješno predstavila kroz impozantan niz glavnih i naslovnih uloga, nastupajući na scenama zagrebačke, riječke, splitske i sarajevske Opere. Klavirska pratnja je povjerena Simonu Peteru Dešpalju, istaknutom dirigentu koji je svoju stručnu naobrazbu također stekao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno, pored toga što djeluje kao dirigent i korepetitor, Dešpalj je angažovan i kao pedagog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Dešpaljov umjetnički i pedagoški angažman su najvećim dijelom usmjereni na oblast operne literature.

 

Posebnost ovog muzičkog događaja leži u efektnom repertoarskom odabiru opernih arija i romantičkog lieda izdvojenih iz opusa dva operna genija druge polovice 19. stoljeća – Giacoma Puccinija i Richarda Wagnera. Na pozornicama evropskih i svjetskih opernih metropola muzičko-scenska ostvarenja pomenutih opernih velikana, čine neizostavan dio standardnog opernog repertoara. No, koncertantne izvedbe u vidu recitala poput ovog su srazmjerno vrlo rijetke, kako u inostranstvu tako i kod nas, što je uz vrsne interpretatore i odabrani repertoar jedan od dodatnih razloga zbog kojih ova muzička večer zaslužuje pažnju javnosti.

 

Ulaz na koncert je besplatan! Dobrodošli!


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.