x

VEČERAS GLEDAJTE U NEBO! OČEKUJE NAS SPEKTAKL KAKAV NIJE VIĐEN 36 GODINA: Plavi krvavi Mjesec će vam donijeti osobu koju nikada nećete zaboraviti!

31. januara će se na nebu spojiti tri neobične lunarne pojave: supermjesec, plavi Mjesec i krvavi Mjesec, a kao da to nije dovoljno, sa nekih dijelova Zemlje će se vidjeti i potpuno pomračenje Mjeseca.

Evropa, nažalost, nije među mjestima s kojih će pomračenje biti vidljivo. U njemu će uživati ljudi u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji, ali ćemo i mi moći da vidimo kako Mjesec sutra uveče izglda veće i mijenja boju u crvenkastu.

"To je rijedak astronomski triplet", rekao je Keli Biti, urednik časopisa Sky and Telescope, prenosi Hina. 

Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji sa istovremenim pomračenjem Mjeseca nije ih bilo 36 godina. 

Tokom pomračenja Mjesec će skliznuti u Zemljinu sijenku, a bijeli disk će postupno poprimiti narandžastu ili crvenu boju. Tako će 'plavi' Mjesec postati "krvav". Inače, "plavi Mjesec" je izraz koji se koristi za drugi pun Mjesec u kalendarskom mjesecu, dakle, nema veze sa bojom samog zemljinog satelita. 

Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD i Kanade biće vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomračenja Sunca, pomračenje Mjeseca se može posmatrati golim okom.

"Bilo je mnogih supermjeseca i pomračenja, ali rijetko je da se to dogodi sa plavim mjesecom", kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Dejtona Biču. 

"Poravnanje ta tri ciklusa, to je čudo koje treba pogledati", rekao je. 

To se posljednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada je bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji. 

Plavi Mjesec donosi osobu koju nikad nećete zaboraviti 

Danas će nad Balkanom sijati "plavi Mjesec", koji neće zapravi biti plav ali će zato donijeti velike promjene, tvrde astrolozi. Izreka nepoznatog autora "Jednom kada bude Plavi Mjesec, doći će onaj koga nikada nećeš zaboraviti" posebno je pogodna za ovaj fenomen koji će se desiti. Pred nama je više nego uzbudljiv februar, a ovakav početak garantuje da će uzbuđenje biti pozitivno.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.