x

Danas na SP-U

Velika utrka Brazila i Belgije za polufinale, Francuzi žele ugasiti urugvajski san

Svjetsko prvenstvo u Rusiji bliži se kraju, a na današnjem rasporedu su prve utakmice četvrtfinala gdje se u velikom okršaju sastaju zvijezde Brazila i Belgije te Urugvaja i Francuske. Bit će to dueli koji će iznjedriti i prvi polufinalni par ovog prvenstva.

Francuska i Urugvaj svoj meč počinju u 16:00 sati u Nižnjem Novgorodu, a ovo je njihov ukupno četvrti duel na svjetskim prvenstvima.

Francuzi su u osmini finala savladali Argentinu rezultatom 4:3, dok je Urugvaj bio uspješniji od aktuelnog prvaka Evrope Portugala. Takvi rezultati dovoljno govore o snazi ova dva protivnika koji se bore za polufinale.


Najveća briga za Urugvajce, ali i sve one koji žele vidjeti pravu borbu jeste mogući izostanak Edinsona Cavanija koji se povrijedio u pobjedi protiv Portugala (2:1) kada je postigao oba gola. Cavani je jučer trenirao odvojeno od tima i pitanje je da li će igrati protiv Francuza.

U redovima Francuza nedostajat će Blaise Matuidi koji je suspendovan, a njegovo mjesto mogao bi zauzeti Corentin Tolisso.


Francuzi nemaju lijepo iskustvo u mečevima protiv Urugvaja pošto su u prethodnih osam mečeva protiv ove reprezentacije upisali samo jednu pobjedu uz četiri remija i tri poraza, a posljednji meč ovih reprezentacija odigran je prije pet godina, bio je prijateljskog karaktera i obilježen je pobjedom Urugvaja.

U tri međusobna meča na svjetskim prvenstvima Urugvaj je jednom pobijedio Francusku, dok su preostala dva meča okončana remijem.


Interesantno je da će selektor Francuske Didier Deschamps danas 81. put predvoditi Francuze, a svoj prvi meč na klupi svoje zemlje odradio je upravo protiv Urugvaja i to u augustu 2012. godine kada je upisao remi.

Drugi četvrtfinalni par čine Brazil i Belgija, a njihov okršaj počinje u 20:00 sati u Kazanju. Ovo je njihov peti međusobni susret, a bolji omjer u dosadašnja četiri ima Brazil koji je tri puta slavio za razliku od Belgije koja je upisala jednu pobjedu protiv Brazila.


Ovo je duel koji se čeka s nestrpljenjem, jer obje ekipe su u osmini finala pokazale na šta su sve sposobne, a ionako posjeduju igrače koji spadaju među najbolje na svijetu. 

Brazil je u osmini finala rezultatom 2:0 pobijedio Meksiko, dok je Belgija u dramatičnom meču nakon velikog preokreta u drugom poluvremenu savladala Japan rezultatom 3:2.


Vijest koja je obradovala Brazilce pred ovaj meč je povratak Marcela koji je zbog povrede propustio okršaj protiv Meksika, ali negativno je to što je do kraja prvenstva zbog povrede izgubljen desni bek Danilo. U sastavu Brazilaca večeras bi trebao zaigrati Fernandinho koji će zamijeniti suspendovanog Casemira.

U svom jedinom međusobnom okršaju na svjetskim prvenstvima Brazil je u osmini finala 2002. godine rezultatom 2:0 savladao Belgiju te na kraju osvojio trofej.

Belgijanci se ne mogu pohvaliti učinkom protiv južnoameričkih reprezentacija, pošto su u posljednja četiri meča protiv južnoameričkih predstavnika na svjetskim prvenstvima upisali tri poraza. Posljednji je stigao od Argentine u četvrtfinalu prije četiri godine.


Ipak, novija historija kaže da i Brazilci imaju problema s evropskim timovima pošto su na posljednja tri svjetska prvenstva ispadali od Evropljana (od Francuske 2006., od Holandije 2010. i od Njemačke 2014.).

Ohrabrujući podatak za Brazilce jeste činjenica da u posljednjih 15 mečeva u svim takmičenjima ne znaju za poraz, a pri tome su upisali 11 pobjeda i četiri remija te primili samo tri gola.

Sjajna je i Belgija koja ne zna za poraz u posljednja 23 meča (18 pobjeda, pet remija) što je najduži niz bez poraza od svih reprezentacija koje se i dalje takmiče na prvenstvu u Rusiji.


Glavni igrači ovih timova su Neymar i Hazard, a to potvrđuju i brojevi. Neymar je direktno učestvovao u 20 golova u svojih posljednjih 19 mečeva za Brazil, pri čemu je postigao 11 golova i asistirao devet, dok je Hazard učestvovao u 19 golova u posljednjih 18 nastupa za Belgiju pod vodstvom Roberta Martineza upisavši 10 golova i devet asistencija.

Pobjednici ova dva duela igrat će u polufinalu Svjetskog prvenstva koje je zakazano za 10. juli. Drugi polufinalni meč igrat će se dan kasnije, dok je meč za treće mjesto zakazan za 14. juli. Finale je na rasporedu 15. jula.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.