x

Veliki broj muslimana dočekao Ramazanski bajram u džamiji Kralja Fahda! (Video)

Klanjanjem bajram-namaza širom Bosne i Hercegovine nastupio je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih praznika u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mubarek mjeseca ramazana. U džamiji Kralja Fahda je prisustvovao veliki broj vjernika, što je naša ekipa i zabilježila.


Bajram-namaz je klanjan u Sarajevu u 5:52 sati te uz male vremenske razlike i u ostalim gradovima u našoj zemlji. Muslimani širom svijeta navikli su obilježavati Ramazanski bajram okupljanjem u džamijama, što ove godine u mnogim zemljama nije moguće. I u najvećoj džamiji u Sarajevu bajram se dočekao uz mjere opreza.


Dok su tokom ramazana mnoge džamije bile zatvorene, vjernici su molitve obavljali u svojim kućama. Džamije u našoj zemlji odnedavno su počele otvarati svoja vrata vjernicima, ali uz mnoštvo pravila koja podrazumijevaju fizičku distancu, uzimanje abdesta kod kuće, nošenje vlastite serdžade...


Tako je bilo i jutros u džamijama širom BiH. Prema instrukcijama reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bajram-namaz klanjan je uz poštivanje svih mjera samozaštite. U džamijama koje su bile popunjene, vjernici su bajramsku molitvu obavili u prostoru oko džamija. Prilikom klanjanja, vjernici su se suzdržavali od fizičkog kontakta, a bajram-namazu uglavnom nisu prisustvovali oni koji pripadaju rizičnoj skupini stanovništva.


Kako je ovog Ramazanskog bajrama sve drugačije svjedočili su i prizori ispred džamija nakon klanjanja bajram-namaza. Tradicionalno zadržavanje i čestitanje ispred džamija nije izgledalo kao ranijih godina. Iako se pojedinci nisu mogli suzdržati od rukovanja i zagrljaja, ipak su drugi vodili računa o održavanju fizičke distance.

.

.

.

.

.

.

.

Foto/Video: Ekskluziva.na/
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.