x

Video koji je rasplakao mnoge: Zaustavimo odlazak mladih iz BiH!

Majka bez djeteta, učionica bez učenika, komšiluci bez uobičajenih zvukova užurbanih koraka omladinaca, fildžan viška bez druga da naiđe... sve to je prikazano u pobjedničkom video spotu E4U projekta na temu odliva mozgova, koji je potresao bh. javnost, opisujući budućnost u čijem smjeru se naša država kreće.


Video spot je rađen u sklopu projekta komuniciranja s javnošću pod nazivom "EU for You - #E4U", kojeg Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) u BiH već treću godinu zaredom provodi sa mladim ljudima u našoj zemlji. Ove godine, projekat se prvi put fokusirao na učenike srednjih škola. Cilj projekta bio je promovisati važnost uključivanja reformi, koje su mladi prepoznali kao važne, u politike vlasti potrebne za napredak BiH prema EU, a na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 16.000 srednjoškolaca.

Učenici su radili na projektu u 5 timova sa stručnjacima za komunikacije kako bi proizveli kreativne video spotove koji ilustruju njihovu percepciju i mišljenje o identifikovanim problemima. Sve video spotove su osmislili sami učenici koji su učestvovali u projektu, dok je produkciju osigurala ugovorna agencija i njihov tim profesionalaca.

Pobjednički video spot na temu odliva mozgova koji poziva vlasti BiH da djeluju s porukom "Želimo živjeti u našoj zemlji" izabran je kao najbolji od pet videa kreiranih u sklopu E4U projekta putem glasanja na društvenim mrežama i ocjena žirija. Cilj kampanje pobjedničkog tima bio je uticati na donositelje odluka da hitno djeluju i osiguraju bolje uslove za mlade ljude, kako bi oni mogli ostati u svojoj zemlji.

U sklopu ankete provedene sa učenicima srednjih škola širom zemlje, 66 posto srednjoškolaca odgovorilo je pozitivno na pitanje "Da li biste se trajno preselili u drugu zemlju?". Dvije trećine ispitanika navelo je ekonomiju i obrazovanje kao glavne razloge odliva. Pored odliva mozgova, teme koje su srednjoškolci identifikovali kao prioritetne bile su: ekonomski i obrazovni sistem u BiH, mobilnost mladih, vršnjačko nasilje i govor mržnje. Video spotovi su razvijeni na osnovu svake od ovih tema.

Učesnici/glumci koji se pojavljuju u video spotovima bili su učenici srednjih škola koji su učestvovali u projektu i glumci koje je izabrao tim relevantnih stručnjaka iz projekta.

Osvijestiti obične ljude

U projektu su učestvovali mladi glumci, a jedna od njih je i Nadine Micić, koja je povodom toga u razgovoru za Dnevni avaz istakla da se nada da će ova kampanja osvijestiti obične ljude ispred TV ekrana.

- U ovom projektu sam vrlo slučajno zapravo, kolegica, prijateljica i producentica projekta Amina Kučuk me je jedno popodne nazvala i uputila kratko o čemu se radi, te mi rekla da bi snimanje bilo to popodne. Obzirom da se radi o djeci koja su vrlo marljivo radila na ovom projektu željela sam dati svoj mali doprinos tome. Mislim da je svakom roditelju u interesu dobrobit djeteta. Uzimajući u obzir situaciju u državi, dobrobit naše djece je često izvan granica. Nadam se da će ova kampanja osvijestiti obične ljude ispred tv ekrana, jer oni prave promjene. Ti isti ljudi moraju znati da su oni zaokružili gospodu na vlasti koja tjera mlade van ove države - kazala je Micić.

Takmičenje se završilo sredinom jula, a tim sa pobjedničkim videom na temu "Odliv mozgova" nagrađen je studijskim putovanjem u Brisel. Pobjednički tim srednjoškolaca BiH predstavio je svoj video predstavnicima Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) te obišao i Evropski parlament u Briselu. Tokom studijskog putovanja u Brisel, studenti iz BiH posjetili su i kulturne znamenitosti, poput Kuće evropske historije, kako bi se upoznali sa ulogom mladih u pokretima za društvene promjene kroz čitavu historiju Evrope.


Obzirom da je finansijer ovog projekta “Želimo da živimo u našj zemlji“ EU a ne državne instituacije BIH, pitalimo smo zastupnike u Federalnom Parlamentu BiH šta misle o tome i uopćeno o odlasku mladih iz BiH.

- Video zaista prikazuje jedan trend nad kojim smo, bojim se, izgubili bilo kakvu kontrolu i uticaj. Zbog cjelokupne situacije u kojoj se nalazi BiH, mladi se sve više odlučuju potražiti sreću u drugim zemljama. Lično sam svjedok mnoštva sudbina mojih prijatelja, poznanika i rodbine koji su se odlučili tražiti bolji okvir za svoj život. Nažalost, dominantne politike u našoj zemlji nisu u stanju uhvatiti se u koštac s ključnim problemima koji muče mlade, zbog čega se i odlučuju na odlazak. Želim vjerovati da trend iseljavanja kojem svjedočimo nije domino efekt. Ukoliko se uskoro ne dogodi nešto što bi moglo dati nadu mladima, bojim se da smo svi zajedno izgubili bitku. Ukoliko EU finansira ovakve video uratke, onda izgleda da EU brine više o našoj sudbini nego mi sami. Iako je zemljama EU potrebna mlada radna snaga i oni uviđaju da se radi o egzodusu - rekao je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ivan Boban. 

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.