x

Vijetnamski proizvođač stiže u Evropu, daje 10 godina garancije

Vijetnamski VinFast stiže u Evropu, traži lokaciju za proizvodnju u Njemačkoj.

Vijetnamski proizvođač automobila VinFast namjerava da dođe u Evropu, a jedan od aduta za uspjeh na Starom kontinentu biće 10-godišnja garancija.

Kada se 2018. pojavio praktično niotkuda i predstavio limuzinu i SUV, nazivali su ga "vijetnamskim BMW-om", s obzirom da su oba modela koristila mehaničku platformu i motorizaciju bavarskog proizvođača.

Sa druge strane, dizajn ovih vozila potpisao je Pininfarina.

Danas VinFast više nije anonimno ime u automobilskom svijetu, već ambiciozna kompanija koja želi da pokrene proizvodnju vozila na evropskom kontinentu i to ni manje ni više nego u Njemačkoj.


Na nedavno održanom sajmu CES u Las Vegasu vijetnamski proizvođač ne samo da je predstavio ukupno pet novih električnih krosovera, već je potvrdio i da intenzivno traži proizvodnu lokaciju u Njemačkoj gdje namjerava da započne izradu vozila 2025. godine.

Automobilski ogranak vijetnamskog VinGroupa već je imao svoj veliki nastup na auto-salonu u Los Anđelesu gdje je predstavio i novo sjedište kompanije u Sjevernoj Americi kao i dva potpuno nova električna SUV-a, VF e35 i VF e36.

Vijetnamci su svojevremeno proizvodili skutere za svoje domaće tržište, a zatim su 2018. lansirali pomenuta dva modela automobila, Lux A 2.0 i Lux SA 2.0 pod vođstvom bivših GM menadžera.

Inače, ovaj proizvođač automobila osnovan je tek 2017. godine a planira da osvoji svijet u sljedećih nekoliko godina uz pomoć proizvodnih pogona u Vijetnamu, SAD i Njemačkoj.


VinFast je na CES-u potvrdio da će se u budućnosti oslanjati isključivo na električna vozila. Dizajn ovih automobila također potpisuje Pininfarina.

U Evropi VinFast želi da pokrene direktnu online prodaju novih električnih automobila, a vjerovatno i električnih skutera.

Vozila bi nakon kupovine trebalo da budu dostavljena na adresu vlasnika, dok će tehničari također dolaziti "na noge" kupcu radi servisa i na licu mjesta pokušavati da riješe svaki eventualni problem.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.