x

Više od 2.500 trkača iz BiH i 45 zemalja svijeta trčalo dvanaesti Sarajevo Sberbank polumaraton! (GALERIJA)

U organizaciji Udruženja Marathon u Sarajevu se održala kruna „Olimpija Run Festa“, dvanaesti po redu „Sarajevo Sberbank polumaraton“ te „G-Drive štafetni polumaraton“ i „Novo Nordisk Fun Run“ trke. Pobjednici Sarajevskog polumaratona su: u muškoj kategoriji Stenli Kipruto iz Kenije, te Olivera Jevtić iz Srbije.

Dvanaesti po redu „Sarajevo Sberbank polumaraton“, skupa sa pratećim trkama, „G-Drive štafetnim polumaratonom“ i „Novo Nordisk Fun Run“ danas je okupio 2.500 učesnika iz 45 zemalja, koji su uživali u jednoj od najljepših trkačkih ruta u regionu. Polumaraton je jedna od rijetkih sportskih manifestacija koje na jednom mjestu okupljaju kako profesionalne sportiste, tako i sportiste rekreativce te je Sarajevski polumaraton pored BiH građana i velikog broja trkača turista, imao priliku ugostiti i elitne trkače iz cijelog regiona.


Pobjednici 12. Sarajevo Sberbank polumaratona su Stenli Kipruto iz Kenije sa vremenom jedan sat, sedam minuta i 11 sekundi (1:07:11) te Olivera Jevtić iz Srbije koja je na cilj stigla za jedan sat, 14 minuta i 41 sekundu (1:14:41). Sarajevski polumaraton je ove godine imao čast biti domaćin i prestižnom Balkanskom prvenstvu u polumaratonu. Za pet najboljih trkača i trkačica organizator je pripremio vrijedan nagradni fond i posebne sponzorske poklone. I ove godine, polumaraton je imao veoma značajan društveno-odgovorni aspekt i prikupljena su sredstva za nekoliko vrlo važnih humanitarnih akcija a prije svega za projekat „Stariji brat, starija sestra“.


Svi trkači ovogodišnjeg Sarajevo Sberbank polumaratona imali su priliku uživati u najbogatijem trkačkom paketu do sada. Pored specijalno dizajniranih medalja, dri fit majice sa vizualom trke te vrhunske trase trke popraćene fantastičnim muzičkim sadržajem, paket je sadržavao i mnogobrojne poklone sponzora, kupone za degustaciju najboljih sarajevskih gastronomskih proizvoda te organizaciju pred i afterparty-a za trkače.


Polumaraton je pratio i veliki broj građana Sarajeva, koji su aplauzima i sa ručno izrađenim motivacionim transparentima ispraćali trkače i pružali im podršku. Onima koje je savladao umor, spremno su pomagale medicinske ekipe, a policija se pobrinula za poseban režim saobraćaja koji je omogućio sigurno održavanje polumaratona.

„Vrlo uspješno smo realizovali najmasovniju trkačku društveno odgovornu manifestaciju u historiji Sarajeva i osvjetali obraz grada i Bosne i Hercegovine na svjetskoj sceni. Veliko hvala svima koji su dali podršku našem projektu, od predstavnika vlasti, policije, sponzora i naravno volontera i učesnika, bez kojih jedna ovako važna manifestacija za grad ne bi bila moguća. Procjenjujemo pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju na preko pola miliona konvertibilnih maraka, zahvaljujući gotovo 1.500 noćenja za vikend, koja smo donijeli gradu kao i sjajnom imidžu koji smo napravili oduševljavajući učesnike.“, izjavio je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Veliki broj učesnika „Sarajevo Sberbank polumaratona“ činili su i polaznici najmasovnije škole trčanja u BiH, „Škole trčanja Klix“. Za neke od njih Sarajevski polumaraton je bio ujedno i prvi istrčan polumaraton za koji su dobili svoje zaslužene medalje u cilju.


Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.