x

Produžuje trajanje

Više od 80 posto vodootpornih maskara sadrži toksične hemikalije, evo kako ih prepoznati

Istraživanje koje su sredinom juna objavili istraživači sa Univerziteta Notre Dame, otkrilo je da 82 posto vodootpornih maskara sadrži toksične hemikalije. Međutim, problem se proteže daleko izvan jedne palete karmina ili maskara. U nastavku donosimo trik kako prepoznati one nezdrave.

Nakon testiranja više od 200 kozmetičkih proizvoda, uključujući korektore, podloge, proizvode za oči i obrve te razne proizvode za usne, naučnici su otkrili da 52 posto sve kozmetike koju su testirali sadrži visoku razinu fluora, što je pokazatelj PFAS - per- i polifluoroalkilnih tvari - u proizvodima.

Prema američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) grupa hemikalija koje je stvorio čovjek "vrlo je postojana u okolišu i ljudskom tijelu, što znači da se ne raspadaju i mogu se akumulirati s vremenom". To objašnjava zašto se koriste u kozmetici unatoč tome što je samo dio testiranih proizvoda na etiketi naveo perfluoriranu hemikaliju.

"Koriste se u osnovi za davanje vodootpornosti ili dugotrajnog efekta, i zato znamo da je dio toga namjeran. Ako pogledate običnu maskaru i vodootpornu maskaru, pogodite koja od njih sadrži sav fluor unutra? To su vodootporne ", kazao je profesor Graham Peaslee sa univerziteta Notre Dame za magazin InStyle.

Do sada je 47 posto svih maskara koje su testirali imalo štetne hemikalije u sebi, u poređenju s 82 posto vodootpornih. Slična je priča bila i s tekućim ružem, gdje je 62 posto njih imalo PFAS tvari, naspram 55 posto svih testiranih proizvoda za usne.

Kao što Peaslee primjećuje, prethodne studije su otkrile da prosječan korisnik karmina pojede od 4 do 7 kilograma ruža u životu.


To je zabrinjavajuće, jer američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da izloženost visokim nivoima nekih oblika navedenih hemikalija može dovesti do povećanog rizika od karcinoma bubrega i testisa, promjena enzima jetre, smanjene težine novorođenčadi, povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, povećanog holesterola i smanjenog odgovora na vakcinu kod djece.

Rizici se nastavljaju, kaže Rainer Lohmann, direktor Istraživačkog centra Univerziteta u Rhode Islandu o izvorima, transportu, izloženosti i efektima PFAS tvari.

"Brojna istraživanja ukazuju na vezu sa oslabljenim imunološkim sistemom i negativnim efektima na metabolizam, rezistenciju na inzulin i pretilost", rekao je Lohmann za InStyle.

Što je posebno loša vijest, s obzirom da smo još usred globalne respiratorne pandemije i, kako Harvardovo istraživanje tvrdi, veća izloženost nekim hemikalijama koje se nakupljaju u plućima je povezana s ozbiljnijim slučajevima Covida-19.

Lohmann kaže da je voda za piće kontaminirana štetnim PFAS tvarima, a njihovo udisanje mnogo je gore od teflonskih čestica u sjenilu, ali po Peasleeju to ne oslobađa proizvođače koji ih koriste u kozmetici. Jer, na primjer, kada maskara sa sastojcima ode na deponiju, sadržaj će se isprati i ući u dovod vode za piće.


"Jesu li sve otrovne? Prilično. Svaka koju smo testirali bila je toksična, ili barem bioakumulativna i postojana", kaže Lohmann . "Tako da održavamo prilično jak stav da još nismo vidjeli dobru PFAS tvar."

"Nema dobrih razloga da ga nastavite koristiti. Jednom kada se problemi otkriju, gotovo je nemoguće i vrlo skupo ukloniti razgradne proizvode iz okoliša i vode za piće", poručio je.

Kako prepoznati kozmetiku u kojoj nema štetnih tvari?

Kako bi prepoznali one koji jesu štetni čitajte etikete, one koje kažu da proizvod ima "izuzetna svojstva da su dugotrajna ili vodootporna" to su ona koja najvjerojatnije sadrže PFAS tvari.

Ako niste sigurni, preporučuje jednostavan test: obojite komad papira uzorkom karmina ili maskare, stavite kap vode i provjerite je li sljedećeg jutra tamo.

Ako jeste, postoji štetna tvar, ako se voda upije u papir u roku od nekoliko sekundi, ne postoji.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.