x

Višnja, plemenito voće

Zbog svojstava koja posjeduje, višnju zovu i plemenitim voćem. A da je plemenita, znali su narodi još prije dva i po milenijuma, kada su počeli i da je uzgajaju. Višnja je počela da se uzgaja na prostorima Turske i Grčke, gdje je uveliko carevala trešnja. Ovaj podatak je važan, jer je višnja i nastala ukrštanjem već kultivisane domaće slatke trešnje sa divljim kiselim vrstama.

Danas je najviše ima u Evropi i jugozapadnoj Aziji, a i naši prostori su pogodno tle za njen uzgoj, pa je ima mnogo. Ona posjeduje visoku ujednačenost krupnoće ploda, ujednačeno sazrijevanje, lako odvajanje od peteljke, slatko-nakiseli ukus ostaje stalno prisutan, a sadržaj vode se kreće od 82 do 86 odsto. Osim vode, svaka višnja u plodu sadrži zavidne količine šećera, organskih kiselina, tanina, pektina, mineralnih materija, vitamina C, B1, B2, PP i karotina.


Jača kapilare

Višnja sadrži biljni pigment koji predstavlja moćan antioksidans u prevenciji srčanih oboljenja i tumora. Izuzetno je bogata ugljenim hidratima i glukozom, a predstavlja i pravu riznicu kalijuma. Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline, djeluju osvježavajuće na organizam. Mineral kobalt utiče na smanjivanje krvnog pritiska, jačanje krvnih sudova, a posebno kapilara. Sastojak kumarin, koji višnja također posjeduje, ima sposobnost da smanjuje gustinu krvi, zbog čega su višnje dobre u prevenciji arterioskleroze i malokrvnosti.

Najnovija medicinska istraživanja pokazuju da plodovi višnje sadrže bogat izvor supstanci sa antioksidativnim i antiupalnim dejstvima. Zahvaljujući ovim sastojcima, višnja u ishrani može biti korisna u sprečavanju kancera, srčanih oboljenja i artritisa. Višnja je jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin - prirodan hormon koji reguliše san. Naše tijelo inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tokom noći, obično nakon devet sati uvečer i tako podstiče san. Prije spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka.


Slatko od višanja

Oprati i od koštica očistiti željenu količinu višanja, vodeći računa da na kilogram višanja ide 1,2 kilograma šećera. U šerpu za kuvanje naizmjenično stavljati red višanja i red šećera, vodeći računa da gornji sloj bude šećer. U šerpu sipati vodu tek toliko da višnje ogreznu i poklopljene salvetom ostaviti da prenoće. Sutradan kuvati dok sok ne bude gust kao kod svakog slatka, zatim skloniti šerpu s ringle i odstraniti pjenu. Slatko sipati u tegle tek narednog dana.


Liker od višanja

Za 1 litar višnjevca će vam trebati:

75 dkg višanja

50 dkg šećera

3,5 dcl rakije (lozovače)

1 mahuna vanilije

korica 1 limuna

Priprema:

Višnje oprati i u veliku teglu slagati red višanja, red šećera, na sredinu staviti mahunu vanilije i naribanu koricu limuna. Preliti rakijom, zatvoriti i staviti na hladno i tamno mjesto na četiri sedmice. Procijediti liker i uliti u boce.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.