x

Vivia Virtual Run&More Weekend - spoj trčanja i humanosti

Stara poslovica kaže “čovjek si, onoliko, koliko si sposoban usrećiti druge”. Upravo tom vodiljom, ovih dana bave se i trkači, koji se ubrzano pripremaju da istrče neku od trka na “Vivia VIRTUAL Run&More Weekend“ festivalu, a među njima, sve je više onih, koji su se pridružili humanitarnoj akciji organizatora “Trčimo humano-trčimo za Rijetke”.

Riječ je o akciji u kojoj svaki prijavljeni učesnik bilo koje virtuelne trke, može svoje kilometre pokloniti onima kojima je to najpotrebnije. Ove godine sav novac prikupljen “prodajom kilometara” biće doniran Savezu za rijetke bolesti RS, a sredstva se prikupljaju na način, da svaki trkač, kao fizičko lice, može sam da odredi cijenu svog kilometra i pronađe donatora/sponzora koji će ih otkupiti. Taj donator, tj. kupac kilometara, novac dalje uplaćuje na račun Saveza za rijetke. (S.W.I.F.T. code: SABRBA2B, IBAN je BA395672410000626386,Žiro račun br. 567-241- 27000217-32 kоd SBERBANK). 

Čas iz humanosti među prvima je položila Jelena Đorđić, specijalista kliničke psihologije Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", koja se odmah priključila akciji i među prvima prodala svoje kilometre, prikupivši na taj način značajna sredstva za Savez. 

“Cilj mog učešća na humanitarnoj trci “Vivia Run&More Weekend” festivala je, da u ovim teškim i kriznim okolnostima ukažem na to, da svako od nas, učešćem u ovakvim i sličnim akcijama može dati svoj doprinos najranjivijim kategorijama društva - kao što su oboljeli od rijetkih bolesti. Pomoć nije samo u davanju novca u određene svrhe, ona može da dođe i dobrodošla je i u raznim drugim oblicima. Kao neko ko radi u zdravstvenoj ustanovi imam priliku da vidim da se osobe oboljele od rijetkih bolesti i njihove porodice svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima poput socijalne isključenosti, nemogućnosti adekvatnog liječenja, visokih troškova života i srećna sam što sam u prilici da pomognem. Hvala organizatorima što na ovaj način senzibilišu javnost na prisutnost i problematiku Saveza za rijetke bolesti i veliko hvala svim donatorima koji su kupili moje kilometre”, poručila je Jelena Đorđić dodajući da su kupci njenih kilometara brojni privredni subjekti iz RS među kojima su: Igra Mečka, Kodiak, XOXO Caffe&Lounge, Konteent Media, Restoran Đerdan Gradiška, Mango, Čarapko, Zoki Komerc, Krajina Klas (Pekara Manja), Kuća čaja i začina Prana i G.B. 

Postoje bitke koje se ne mogu dobiti same i gdje je neophodno uključivanje cijele zajednice, kažu iz Saveza za rijetke bolesti, čiji aktivisti već 5 godina od osnivanja ovog udruženja, čine sve što je u njihovoj moći da porodicama oboljelih od rijetkih bolesti, olakšaju svakodnevnicu. 

„Akcija „Trčimo humano, trčimo za rijetke“ znači nam mnogo iz više razloga. Članovima Saveza materijalna pomoć je uvijek dobro došla zbog zahtjevnog života kako oboljelih, tako i njihovih porodica, jer ovakva liječenja iziskuju poseban način organizacije i navikavanje na posebnu svakodnevnicu i funkcionisanje. Ipak, ne bih istakla materijalnu pomoć kao primarnu. Istakla bih tu jednu posebnu energiju koju ovakve akcije potiču, posebno one koje kombinuju zdrav život, pozitivnu energiju i to sve usklade sa načinom da humana strana aktivnosti bude posebno istaknuta. Istakla bih i širenje svijesti o rijetkim bolestima, jer nakon ovakvih akcija uvijek se pojave neki novi ljudi, neki novi članovi koji nisu znali za naš Savez i samim tim im je olakšan budući put put jer pronađu sebi slične, one koji su taj put već gazili i utabavaju ga svakodnevno, te na taj način pomažemo i njima, da se lakše snađu i da „hodamo“ zajedno“, poručila je Biljana Kotur, predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS. 

Kotur je istakla da se uspješnost ovakvih akcija ogleda i u tome što one uvijek iznjedre divne ljude koji su spremni pomoći i koji ostaju prijatelji Saveza i onda kada se akcija realizuje. Sigurna je, kako kaže, da je Savez takve prijatelje već stekao među organizatorima, trkačima i sponzorima samog događaja. 

Za one koji su iz opravdanih razloga spriječeni da trče i na taj način prodaju svoje kilometre, a žele pomoći oboljelima od rijetkih bolesti, mogu to učiniti do 30.07, tako što će pozivom na humanitarni broj 1433, donirati Savezu 1 KM.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.