x

Vjernici širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram!

Vjernici islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana.

Klanjanjem bajram-namaza muslimani u našoj zemlji jutros su dočekali Ramazanski bajram. Nakon tradicionalnog čestitanja ovog blagdana riječima "Bajram šerif mubarek olsun", vjernici su se iz džamija uputili kućama, a običaj je da se potom ode na mezarja kako bi uputili dovu za svoje umrle. Potom se ide u obilazak svojih porodica, rođaka, komšija i prijatelja.

Centralna bajramska svečanost u BiH jutros je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.


Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca posta tokom kojeg se muslimani širom svijeta, od zore pa do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i loših misli. Ibadetom i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum. Jedan od najznačajnijih mjeseci u godini za sve muslimane zasigurno je mjesec ramazan.


Za vrijeme Ramazanskog bajrama muslimani obilaze svoje najbliže, oblače najljepša odijela te pripremaju posebne kolače i druga jela. Ovaj blagdan predstavlja posebnu radost za djecu kojoj se dijeli bajram banka ili bajramluk. Običaj je da djeca ljube ruke starijih koji ih darivaju novcem ili slatkišima.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.