x

Vježbanje ima dugoročne koristi za raspoloženje djece!

Nije tajna da vježbanje odnosno tjelovježba oslobađa endorfine za dobro raspoloženje i može djelovati na poboljšanje raspoloženja.

Kao odrasli početak dana jogom ili kardio vježbom pokrećemo pozitivan stav. Također duboko vjerujemo da djeca imaju koristi od tjelovježbe, na toliko mnogo načina. Ali i jednako važno je i da njihovo samopouzdanje dobiva veliki poticaj.

Studija iz Norveške objavljena u izdanju časopisa Pediatrics iz veljače 2017. otkriva da tjelesna aktivnost može poboljšati raspoloženje djece ne samo kratkoročno. Istraživači, predvođeni glavnom autoricom Tonje Zahl s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju, promatrali su gotovo 800 djece u dobi između 6 i 8 godina. I njihove obrasce tjelesne aktivnosti, putem nosivog uređaja. Utvrdili su da su djeca koja su se bavila umjerenom do intenzivnom tjelovježbom manje vjerojatno pokazivala simptome depresije dvije godine kasnije.


Studija “Tjelesna aktivnost, sjedilačko ponašanje i simptomi velike depresije u srednjem djetinjstvu” nije uspjela zaključiti da nedostatak fizičkog ponašanja predviđa depresiju kod djece, ili obrnuto. Učinak tjelovježbe na depresiju nije bio velik, ali kad djeca vježbaju, u biti nema negativnih strana.

“Tjelesna aktivnost ima niz zdravstvenih prednosti, a ova studija pokazuje da povećanje umjerene i snažne tjelesne aktivnosti djece može spriječiti kasnije simptome depresije”, kaže Zahl.

“Znamo da se vrlo malo tjelesne aktivnosti, osobito snažne aktivnosti, odvija u zatvorenom prostoru”, dodaje Zahl.


Njezin savjet: “Pustite djecu van da se igraju s vama ili s prijateljima. Uključite svoje dijete u organizirane sportove i iako sjedeća aktivnost sama po sebi ne povećava rizik od depresije. Smanjenje sjedeće aktivnosti (npr. igranje video igrica) može povećati mogućnost da budete fizički aktivni, što zauzvrat može smanjiti depresiju.”

Zahl potiče roditelje da tjelovježbu učine zabavnom.

Možete upisati djecu na aktivnosti u kojima uživaju, a preskočiti one na koje se žale. Ovo istraživanje možda će vas potaknuti da natjerate svoju djecu da ugase TV i uklone mobitele. I počnu micati svojim slatkim malim tijelima!


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.