x

Povratak nakon pandemije

Vlasti u Veneciji unajmile naoružane stražare kako bi kontrolisali ogroman priliv turista

Naoružani stražari koje je unajmila gradska uprava Venecije patroliraju ključnim stajalištima trajekta i drugih plovila kako bi povećali kontrolu nad ogromnim brojem turista koji pristižu nakon pandemijske pauze, prenosi CNN.

Novi gradski nadzorni sistem, Smart Control Room, izvještava da od ove sedmice oko 80.000 turista svakodnevno slijeće u plutajući grad, objavljeno je u publikaciji.

Lokalni medij "Il Gazzettino" dalje izvještava da su mještani Venecije sada brojčano nadmašeni preko 50 posto.

U intervjuu za CNN, Danilo Scattolin, pravni zastupnik radnika na brodu koji su članovi sindikata Sindacato Generale di Base (SGB) u Veneciji, okrivio je dugo čekanje u redovima za izazivanje frustracija, posebno među mještanima koji pokušavaju koristiti vodeni prevoz.

"Neki radnici su fizički napadnuti. Pljuje se, vrijeđa, čak i udara pesnicama", rekao je on za CNN te dodao: "Ideja da vam u 2021. trebaju naoružani stražari zaista znači nešto. Nije ni lijepa slika grada - da su nam potrebni naoružani stražari za zaštitu našeg osoblja."


Čuvari nisu obavezni nositi oružje, ali mnogi s dozvolom za nošenje se odlučuju za to, prenosi CNN.

Dodaje se da tokom najvećih gužvi redovi obuhvataju stotine ljudi na nekoliko stajališta plovila, uključujući one za otoke Lido i Murano.

Nadmašeni i preopterećeni, zaposlenici koji rade na turističkim plovilima na kanalima bore se da kontrolišu masovnu prenatrpanost turista koji se vraćaju u grad, javlja CNN.

Prema italijanskom zakonu, Venecija je sada označena kao "bijela zona", što znači da je dozvoljeno vozilima javnog prijevoza da preuzmu do 80 posto kapaciteta, što je povećanje od 50 posto u odnosu na juni kada je još bila u "žutoj zoni".


Lokalno stanovništvo tvrdi da problem prevoza nije u Covidu i da prenapučenost grada nije ništa novo.

Također, tvrde kako čamci pakuju turiste i lokalno stanovništvo kao "sardine" bez uvedenih mjera fizičkog distanciranja.

Italijanski nacionalni turistički odbor navodi da se maske više ne moraju nositi u javnim prostorima na otvorenom. No, neki počinju brinuti o opasnosti koju predstavlja nedostatak distanciranja.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.