x

Zenica

Volonteri očistili Zenicu: Iz rijeka vadili dušeke, televizore, kade...

Akcija u organizaciji neformalne grupe "Rijeke BiH - Budi promjena" okupila je veliki broj mladih i starih Zeničanki i Zeničana koji su koordiniranom akcijom očistili grad, od Bistričaka do Babina, od Čajdraša do Janjića, od Blatuše do Bilmišća.

Čišćenje korita i obala rijeka, zelenih površina, igrališta, područja pored puteva, igrališta, divljih deponija i brojnih drugih lokacija bio je zadatak više od 800 volontera u mjesnim zajednicama na području Zenice. Rezultat akcije je više od 3.500 prikupljenih vreća smeća koje su kasnije radnici komunalnog prikupili i deponovali.

Volonteri okupljeni oko neformalne grupe Rijeke BiH - Budi promjena na inicijativu Safeta Kubata, glavnog organizatora i implementatora projekta, pozvali su, a prijateljske organizacije poput Eko foruma, US fokusa, SRK Tvrđava, Selmina raja, UGSR Bistro, Eko Tvrtkovac, Eko- sekcija obdaništa Sinbibad, plesni studio Shadows-Shera, Izviđači Nemila, PD Željezara Zenica, Eko fond Orahovica, PD Bistrica, SRK Bosna i KUD Mošćanica pridružili su se projektu, kojeg su podržali i Služba za ekologiju i komunalne poslove Grada, a pokrovitelj akcije bila je I-platforma/I-dijaspora.

"Naša Zenica prelijepo izgleda, i prvo što ću uraditi danas jeste provozati se po lokacijama gdje smo radili čišćenje i zasad 'ne htjeti se probuditi' sa željom da ovako ostane, a to je još veći izazov. Najveća zahvala ide svim učesnicima akcije, jer vi ste najvažniji i jučer je bio vaš dan. Veliko hvala našim pokroviteljima i-dijaspori, koja je podržala ovu historijsku aktivnost", kazao je Kubat te dodao:

"Budite/mo ponosni na ono što smo radili i uradili jučer.... Najveći događaj ovakve vrste u novijoj historiji države."

U devet područja grada volonteru su čistili ulice, parkove, obale rijeke i potoke. Nakon toga, značajan dio njih okupio se na Smetovima, gdje je uslijedila druga faza akcije čišćenja, te sportsko-rekreativni turniri za sve prisutne ali i upriličen zajednički ručak.

Proteklih dana na lokacijama širom grada postavljeni su reklamni panoi sa jasnim porukama o važnosti očuvanja naše životne sredine.

"Ovakve akcije šalju snažnu poruku neodgovornim pojedincima koji prljaju naš grad smećem, i očekuje se da se barem malo postide kad vide da njihovo smeće kupe dijete od 6 ili starac od 84 godine. Međutim, ne možemo očekivati da se ovakvim akcijama riješi problem otpada, mi danas pokupimo, sebični pojedinci to sutra ponovo razbacaju", kazali su iz Eko Foruma Zenica.

Dodali su da je jedino rješenje dosljedna primjena odluke o komunalnom redu po kojoj novčana kazna za odlaganje otpada na lokaciji koja za to nije predviđena iznosi 40 do 300 KM za fizičko, odnosno 500 do 5.000 KM za pravno lice.

"Samo stroga kaznena politika može trajnije riješiti ovaj problem. Sa 1.000 kažnjenih fizičkih ili 80 pravnih lica može se zaraditi mašina kojom bi se brže čistio grad. Pozivamo inspekcijske službe da počnu naplaćivati propisane kazne, građane da prijavljuju počinitelje, a Albu i grad da se dogovore i nabave mašinu za čišćenje", zaključili su iz Eko Foruma Zenica.

.

.

..

.

.


Pahuljko / klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.