x

Volvo

Volvo EX90 s podrškom Googleove nove karte visoke rezolucije (Google HD Maps)

U našem nadolazećem modelu Volvo EX90, lidar, kamere i radari udružuju snage kako bi razumjeli okruženje Vašeg automobila i pomogli da ostanete sigurni.

Kako bismo dodatno unaprijedili naše tehnologije potpomognute vožnje i na kraju ostvarili autonomnu vožnju u budućnosti, treba nam i način detaljnog prepoznavanja Vašeg okruženja – i to netom ispred Vas, a i na većim udaljenostima s druge stane zavoja ispred Vas.

Kročite u Google HD karte – sveobuhvatnu kartu, osmišljenu posebno za proizvođače automobila, koja pruža vrlo detaljne i ažurirane informacije o cestama.

Nastavljajući našu dugogodišnju suradnju s Googleom, Volvo Cars i naš strateški partner Polestar bit će prvi proizvođači automobila koji će uvesti svoju HD tehnologiju karata u svoje automobile, počevši od nedavno predstavljenih modela Volvo EX90 i Polestar 3.

Zahvaljujući integraciji Googleove karte visoke rezolucije moći ćemo objediniti podatke iz našeg vodećeg senzora u industriji (postavljenog u modelu Volvo EX90) s Googleovim preciznim podacima o stanju saobraćajne trake i podacima o lokalizaciji kako bismo olakšali funkcije poluautonomne vožnje, poput pomoći pri promjeni vozne trake i pomoćne tehnologije Volvo Pilot Assist.

S detaljima, poput oznaka vozne trake i predmeta za lokalizaciju, kao što su znakovi, Googleova karta visoke rezolucije podržava tehnologiju potpomognute vožnje L2+ i L3 koju nude proizvođači automobila za sigurniju, „hands-free” vožnju na odabranim cestama.

Ove cestovne informacije u kombinaciji s podacima iz lidara i drugih senzora modela Volvo EX90 obrađivat će se putem osnovnog računalnog sistema automobila koji pokreću NVIDIA DRIVE AI platforme Xavier i Orin.

“Dodavanje Googleovih karata visoke rezolucije u našu buduću liniju automobila obilježava proširenje naše strateške saradnje s Googleom, što odražava našu predanost saradnji s tehnološkim liderima”, rekao je glavni izvršni direktor i zamjenik izvršnog direktora, Javier Varela. “Primjena Googleovih karata visoke rezolucije u našim nadolazećim automobilima pomoći će nam da našim vozačima pružimo ugodnije iskustvo vožnje i u budućnosti doprinesemo implementaciji sigurne autonomne vožnje. “


Kombinovanjem podataka iz karata visoke rezolucije s informacijama prikupljenim od naših vanjskih senzora, Luminarova lidara i programske opreme koju je razvila kompanija Zenseact, želimo ostvariti predvidljiviju, sigurniju i udobniju vožnju

“Zenseact s ponosom sarađuje s kompanijama Volvo Cars i Google na implementaciji ove tehnologije koja mijenja pravila igre za potpomognutu, a kasnije i autonomnu vožnju”, rekao je Ödgärd Andersson, izvršni direktor kompanije Zenseact. “To će igrati važnu ulogu na našem putu prema nultom broju sudara.”

“Nadovezujući se na našu dugu historiju mapiranja svijeta, Googleova nova karta visoke rezolucije dizajnirana je posebno za proizvođače automobila i pruža sveobuhvatne podatke o stanju saobraćajne trake i lokalizaciji koji su ključni za funkcioniranje sljedeće generacije potpomognutih i autonomnih sistema vožnje”, rekao je Jorgen Behrens, potpredsjednik i generalni direktor kompanije Geo Automotive, Google. “Oduševljeni smo što ćemo nastaviti sarađivati s vodećim proizvođačima automobila poput Volva kako bismo unaprijedili sigurnost i udobnost vozača svugdje.”

Izvor: automobili.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.