x

Xenex Mazda MX-5 Speedster postaje stvarnost

​U aprilu 2020. godine objavljeni su renderi Speedster verzije prve generacije Mazdinog modela MX-5 Miata, a sada je tjuning kompanija Xenex odlučila da ga proizvede.

Model će biti dostupan u tri paketa opreme, a svi će imati minimalistički dizajn. Xenex je kontaktirao kreatora rendera Kasima Tlibekova od kojeg je dobio dozvolu da proizvede automobil. Nakon razvojnog perioda koji je trajao godinu dana, sada su spremni kalupi za bodykit.


Bazni MX Speedster će zadržati pogon prve generacije Miate, ali biće lakši za 113 kg prije dodavanja Speedster bodiykita, opcionog oslanjanja za stazu, Wilwood kočnica i 17-inčnih felgi.


Sledi MX Speedster S koji će imati nešto više snage zahvaljujući sistemu prisilne indukcije kompanije Fastforward Superchargers, tako da će razvijati gotovo 200 KS. S obzirom na to da je automobil težak 907 kg, dodatna snaga mu daje "atraktivan" odnos snage i težine, a u Xenexu ga zovu "istinskim ubicom Cobre 289 na stazi".


Top verzija MX Speedster RS će umjesto Mazdinog četvorocilindričnog motora koristiti LS V8 motor koji isporučuje više od 350 KS. Iz Xenexa kažu da se radi o "ozbiljnom oružju za stazu".

Više detalja, kao ni cijena, za sada nema. Prvi automobil će biti proizveden 1. marta, prenosi "Klix".


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.