x

Xiaomi Modena – zimski testovi

Xiaomi Modena nema mnogo zajedničkog s Italijom. Za sada se probija kroz kineski snijeg tokom testova na cesti.


Nije novost da kineski tehnološki div Xiaomi planira napraviti električni automobil. 2021. godine osnovana je kompanija Xiaomi Automobili. Od tada nije bilo puno informacija o toku radova. Međutim, milijarde juana nisu uzalud bačene. Imat će zanimljivo ime – Xiaomi Modena EV.

Xiaomi Modena EV – Šta znamo o njemu?


U ovom trenutku znamo da automobil već prolazi testove na cesti u teškim uslovima kineske zime. Na fotografijama koje je objavila Carnewschina čak se vidi da to neće biti svemoćan automobil i da s njim možete zapeti u snijegu. Prema portalu, testovi se odvijaju u Unutarnjoj Mongoliji – najhladnijoj regiji Kine, gdje proizvođači često muče svoje nadolazeće modele. Navodno je u testovima učestvovaro i sam predsjednik Jun, što sugeriše da bi se moglo raditi o vrlo važnom modelu.

Partner je najveći proizvođač električnih automobila na svijetu, odnosno kineski BYD. Prvi prototipovi “Modene” bili su bazirani na modelu Han.

Trenutno je automobil već u “kamufliranom” obliku, što sugeriše da je već blizu proizvodnog oblika. Što se vizualne strane tiče, liftback se ističe kabinom s LiDAR -om iznad vjetrobranskog stakla. To sugerira prilično napredne mogućnosti kada je u pitanju autonomna vožnja.


Xiaomi Modena bit će dostupna u tri verzije. Prva dva će koristiti BYD Blade platformu i bateriju. Treća, top verzija će imati Qilin baterije iz CATL i koristit će 800V platformu.

Qilin je najnovija baterija visoke gustoće, koja ne samo da ima (uz iste dimenzije) 13% veći kapacitet od najnovijih Tesla baterija, već također može prihvatiti stvarno snažno punjenje. Od 0 do 80% u 15 minuta?

Kada ćemo vidjeti prvi Xiaomi u salonima?


Za dvije godine. Premijera je zakazana za prvu polovicu 2024., s (kineskom) cijenom između 40.000 i 50.000 dolara, ovisno o verziji.

Izvor: automobili.ba



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.