x

Za i protiv: Trajno farbanje trepavica

Veliki broj žena smatra da gubi dragocjeno vrijeme na svakodnevno šminkanje i uljepšavanje, ili nije u potpunosti zadovoljno svojom vještinom šminkanja i proizvodima koje koristi i zato se odlučuje za trajno šminkanje. Stoga ne čudi što je u beauty industriji zaživjela trajna šminka – od usana, obrva, pa sve do trepavica. Trajno farbanje trepavica je vrsta trajnog make-upa, koja je postala još popularnija nakon ekspanzije postupka minivala trepavica, a mi otkrivamo prednosti i mane ovog postupka.

Ko uglavnom radi trajno farbanje trepavica?

Za farbanje trepavica se uglavnom odlučuju oni koji imaju prirodno svjetlije i tanje trepavice, ali i oni koji prosto žele imati izraženije u upadljivije trepavice bez nanošenja maskare.

Trajno farbanje trepavica: postupak u kozmetičkim salonima

Postupak trajnog farbanja trepavica se obavlja u skoro svakom bolje opremljenom kozmetičkom salonu, bezbolan je, s mogućnostima manjih peckanja i traje oko pola sata ako ga radite u spoju s minivalom trepavica, a oko deset minuta ako ga radite samostalno. Efekat nakon trajnog farbanja trepavica može trajati i do mjesec dana.

Nije potrebna nikakva posebna priprema prije ovog tretmana, osim ako nosite leće, ipak tog dana nosite naočale za vid, kako boja kojom će vam farbati trepavice ne bi slučajno zamazala leće.

Postupak se vrši pomoću specijalnih boja predviđenih za bojanje dlačica na licu, uglavnom crne i smeđe boje. Međutim, kao i kod svakog postupka, a naročito kad se radi o najosjetljivijem dijelu lica – očima, morate se raspitati jesu li formule boja koje se koriste tokom postupka zasnovane na prirodnoj bazi. Ako slučajno sadrže neke agresivne sastojke, mogu izazvati iritaciju očiju. Isto tako, tretman ne treba raditi bilo ko, već neko ko ima iskustva i u tetoviranju obrva, i nanošenju druge trajne šminke.

Kako tretirati trepavice nakon postupka

Ako ste se odlučili za trajnu šminku trepavica, to ne mora nužno značiti da nećete nanositi i ostatak make-upa, poput sjenila za oči i tuša, pa ćete tako ipak morati uklanjati tu šminku prije spavanja, iako ste izbjegli korak nanošenja i skidanja maskare. Zato je bitno da šminku nakon postupka uklonite isključivo pomoću sredstava koja nisu na bazi ulja, kako ne bi uz make-up koji želite ukloniti, uklonilu i boju sa svježe ofarbanih trepavica.

Mada se može reći da je efekt postupka dosta dugotrajan, mnogi ga nakon isteka tog perioda ponovo ponavljaju, pa tako i isuše svoje prirodne trepavice.

Trajno farbanje trepavica kod kuće je moguće?

U prodaji postoje i setovi za samostalno farbanje trepavica kod kuće, ali ne preporučujemo vam da sami eksperimentišete s ovim delikatnim postupkom, kako vam boja koju pokušavate nanijeti na trepavice slučajno ne bi završila u oku, već to ipak prepustite profesionalcima, ako se ipak odlučite za takav vid trajnog make-upa.

Trajno farbanje trepavica – ZA

– Bezbolan i brz postupak

– Pogodan je za one koji imaju prirodno svjetlije trepavice

– Efekat može trajati i do mjesec dana

Trajno farbanje trepavica – PROTIV

– Postoji mogućnost iritacije očiju, ako formula boje nije zasnovana na biljnoj bazi

– Ponavljanje postupka svakog mjeseca može isušiti vaše prirodne trepavice

– Ne možete koristiti bilo koji proizvod za skidanje šminke nakon ovog postupka

– Setovi za samostalno farbanje trepavica kod kuće nisu baš najsigurniji izbor

Maskara je ipak bolje rješenje – a evo i zašto!

Da se razumijemo, znamo da nisu svi bili te sreće da se rode s prirodno gustim i crnim trepavicama te im ovaj postupak izgleda primamljivo, ali maskara je ipak bolje, praktičnije, jeftinije i logičnije rješenje. Možda ste primijetili da vaše inače kratke i svijetle trepavice inače djeluju dosta duže i izraženije i nakon samo jednog sloja maskare, a to je zato što sve dlačice trepavica uopšte nisu vidljive u prirodnom izdanju.

Tome maskara i služi, da obuhvati baš svaku dlačicu, kako bi one bile vidljivije i ljepše. Međutim, maskare u prodaji pored intenzivnije boje vaših trepavica, za razliku od ovog tretmana mogu dodatno povećati i volumen i dužinu i gustinu. Zar to nije efektnije, od bilo kojeg popularnog tretmana trajne šminke?


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.