x

Za sve partijanere i hedoniste: Belgijski grad u koji ćete se htjeti preseliti

Za svakoga tko voli techno i house, Kompass je klub svjetske klase koji privlači vrhunske DJ-e. Smješten u staroj tvornici s niskim stropovima, nudi sjajnu atmosferu. Tu je i Charlatan, lokalna legenda koja nikad ne razočara, najbolji klub u gradu već više od 30 godina.

Ovaj flamanski grad može se pohvaliti kreativnom kuhinjom, tržnicama, vrhunskim klubovima – i sjajnim pivom, ako je vjerovati priči objavljenoj na britanskom portalu Guardian.

Što jesti?

Gent je blagoslovljen uzbudljivom scenom restorana s nepretencioznim, kreativnim mladim kuharima koji daju prednost lokalnim, sezonskim namirnicama uz mnoštvo veganskih i vegetarijanskih opcija. Restoran Aroy Aroy, najnoviji pothvat kuhara Jasona Blanckaerta, koji je napustio restorane s Michelinovim zvjezdicama kako bi kuhao ono što voli. Trenutno priprema tajlandsku hranu.

Elders je novo mjesto malo izvan centra koje poslužuje jednostavna, ali ukusna jela kao što su ohlađeni bujon od krastavca i cvijeta bazge ili kamenice s roštilja s rabarbarom. Savršen je za lagani nedjeljni brunch.

Uputite se i na organsku tržnicu Lousberg, gdje mljekarska zadruga Het Hinkelspel prodaje nevjerojatan izbor lokalnih sireva.


Što vidjeti?

Nedjelje je najbolje započeti šetnjom središtem Genta, na buvljaku St. Jacob, gdje se može uživati u jednostavnom užitku kupnje povoljnih vintage jakni za samo 5 eura. Zatim posjetite tržnicu rabljenih knjiga u Ajuinleiju i tržnicu cvijeća na trgu Kouter. Nakon toga odite na kamenice i pjenušac De Blauwe kiosku na tržnici.

Turisti bi se trebali uputiti u katedralu i razgledati Poklonstvo mističnom janjetu (Gentski oltar) braće Huberta i Jana Van Eycka. Da, čekat ćete u dugim redovima, ali je definitivno nezaboravno.

Odmor u prirodi

Postoje dvije odlične lokacije gdje se može uživati u zelenilu. Appelbrugparkje je minijaturni park u povijesnom srcu Genta za koji čak ni mnogi mještani nikada nisu čuli. Skriven je iza Dvorca grofova, a vi mirno sjedite u oazi punoj lišća, sa slikovitim pogledom na rijeku Lys.

Keizerpark, na rijeci Scheldt, potpuno je drugačiji; veliki otvoreni park koji stanovnici obožavaju, a ovdje možete sjesti na piknik i unajmiti čamac.


Noćni život

Za svakoga tko voli techno i house, Kompass je klub svjetske klase koji privlači vrhunske DJ-e. Smješten u staroj tvornici s niskim stropovima, nudi sjajnu atmosferu. Tu je i Charlatan, lokalna legenda koja nikad ne razočara, najbolji klub u gradu već više od 30 godina.

Za živu glazbu, Bar Lume je mjesto za mlade belgijske bendove, dok je Funke novo mjesto koje se prostire na tri kata, kulturno središte koje ugošćuje koncerte, DJ-e i umjetničke prostore za izložbe i instalacije.

Gdje odsjesti?

De Draecke (kreveti u spavaonicama od 150 kuna, dvokrevetne sobe od 500 kuna) jednostavan je, ali moderan hostel u samom središtu grada koji nudi smještaj u spavaonicama ili privatnim sobama.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.